Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Museum Mayer van den Bergh

De Dulle Griet

Willy Vandersteen wordt wel eens de ‘Bruegel van het beeldverhaal’ genoemd. Niet alleen om zijn meesterlijke tekenstijl, maar ook om zijn aandacht voor volkse figuren en verhalen. Met ‘De Dulle Griet’ (1966) brengt de stripauteur een prachtige ode aan zijn grote voorbeeld.

In ‘De Dulle Griet’ heeft professor Barabas het helemaal gehad met oorlog. Hij wil te weten komen waarom de mens oorlog voert en zijn oog valt op de Dulle Griet op het schilderij van Pieter Bruegel de Oude. Met zijn teletransfor wil Barabas de rovende vrouw tot leven wekken. Samen met Suske en Wiske trekt hij naar het Museum Mayer van den Bergh waar het werk van Bruegel hangt. Het is het begin van een doldwaas avontuur.

Pieter Bruegel de Oude speelt vaker een rol in de verhalen van Suske en Wiske, bijvoorbeeld in ‘Het Spaanse spook’ (1952). In ‘De Krimson-crisis’ (1988) halen onze vrienden de schilder naar het heden, zodat hij hen kan helpen in hun strijd.

Verkocht voor 488 Belgische frank

Met veel passie verzamelde de Antwerpse kunstverzamelaar en -historicus Fritz Mayer van den Bergh (1858–1901) schilderijen, beelden, manuscripten ... Dikwijls waren het koopjes, soms investeringen en af en toe geniale vondsten.

Zo kocht de jonge verzamelaar de ‘Dulle Griet’ in 1894 voor slechts 488 oude Belgische frank op een veiling in Keulen. Op de kijkdagen hangt de veilinghouder het bizarre werk hoog op. Veel is het toch niet waard. Je hebt een ladder nodig om het goed te zien.

Fritz Mayer van den Bergh is alerter dan de prestigieuze musea en doet de aankoop van zijn leven. Vandaag is het werk wereldberoemd en één van de topstukken uit de collectie van het Museum Mayer van den Bergh.

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis

Extra

Klik hier voor meer info en openingsuren van het Museum Mayer van den Bergh.