Actuele vraagstukken onder de loep

cursus Amarant

Wat doen we nu best om het leefmilieu te verbeteren, onze kinderen en kleinkinderen (ecologisch) goed op te voeden en een toekomst te bieden? Wie en wat kunnen we vertrouwen als het om onze gezondheid gaat? Hoe is het met de economie en ons inkomen gesteld? Hoe behoeden we ons en onze kinderen voor een burn-out? Zijn wij gelukkig? Wie benadert met zijn analyse de waarheid? Waarom verandert alles zo snel en hoe kunnen we dat bijhouden? Hoe kan ik mij engageren maar ook goed voelen in deze ‘onvatbare’ realiteit? Welke grond hebben we nog onder onze voeten?

In deze cursus gaat Jean-Pierre Vanhee nader in op deze vragen. Hij neemt daarbij drie begrippen onder de loep: mondialisering, globalisering en kunstmatigheid. We staan stil bij enkele filosofische posities die we kunnen innemen. Kiezen we voor een optimistische en progressieve, voor een bedachtzame en behoedzame of eerder voor een sceptische, activistische en ondernemend houding?

Veel dus om gezamenlijk over na te denken. We gaan daarvoor te rade bij hedendaagse filosofen zoals Peter Sloterdijk, Zygmunt Bauman, René Ten Bos, Nicolas Taleb, Noah Harari en Maarten Boudry. Vanhee presenteert hun ideeën op een bevattelijke en geïllustreerde manier.

Inschrijven doe je via de website van Amarant


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd

Extra

Plaats: site Permeke - blok C - zaal Consul (ingang via de Muizenstraat)

Datum: 3 maart 2020 - van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 16.30 uur

Tarieven: 29 euro (voor niet-leden) / 26 euro (voor Amarant-leden) / 14,50 euro (sociaal tarief) 

Info en inschrijvingen: via de website van Amarant