School > Bezoek aan de bib

Digitale nieuwsbrief voor scholen

Wil je op de hoogte blijven van het scholenaanbod van Permeke of ben je net gestart als leerkracht? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief voor scholen

Een reeks bibbezoeken aanvragen

twee meisjes kijken vol verrassing in een prentenboek

Is je school gevestigd in de buurt van bibliotheek Permeke en wil je de bib bezoeken met je klas van het basisonderwijs om leesmateriaal te lenen? Of stimuleer je graag je leerlingen om te lezen maar ontbreekt het je aan materiaal? Vraag dan vóór 9 september via dit formulier een reeks bibbezoeken aan voor het hele schooljaar! De klasbezoeken starten op 19 september 2022.

Klassen van de lagere school en derde kleuterklassen bieden we per schooljaar vier bibbezoeken aan. Eerste en tweede kleuterklassen kunnen twee keer naar bibliotheek Permeke komen. Een bibbezoek duurt telkens een uur.

Hoe ziet zo'n bibbezoek eruit?

Eerst neemt een bibmedewerker jullie met een korte leesplezieractiviteit mee in de rijke wereld van de kinderboeken. Vervolgens kan je samen met je leerlingen leesmateriaal kiezen. Je krijgt hiervoor ruim de tijd en begeleiding van een bibmedewerker, zodat de kinderen boeken kiezen die ze écht willen lezen. Elke leerling mag tot vier boeken kiezen voor de klasbib.

Tip voor een klasbib

Heb je graag een ruime keuze aan boeken binnen handbereik? Laat de geleende materialen dan niet in de schoolbanken verdwijnen, maar stel ze op als een klasbib. En met een kwartiertje per dag vrij lezen geef je elke leerling toegang tot jouw klasbib. Hierdoor lezen leerlingen veel meer boeken, wisselen ze leeservaringen uit en inspireren ze elkaar. Bovendien hoef je minder snel naar de bib te komen.

Verken zelf de bib met je klas of groep

affiche van de stad: welkom in de bib

Wens je de bib zelf te verkennen met je groep van het secundair onderwijs, OKAN-onderwijs, hoger onderwijs of volwassenenonderwijs? Er zijn plaatsen voor groepswerk en individueel werk in de bib.

Klik hier en kies een geschikt moment voor een bezoek.

Tabletrondleiding voor groepen MO en NT2

jonge vrouw staat voor een gele achtergrond en kijkt lachend naar haar tablet

Speciaal voor groepen maatschappelijke oriëntatie (MO) en cursisten NT2 bieden we een digitale rondleiding aan. Aan de hand van quizvragen worden cursisten in kleine groepen doorheen de bib geleid. De vragen zijn ontworpen om op een actieve en laagdrempelige manier de bib te leren kennen. Begeleiders krijgen - indien gewenst - bij een eerste bezoek vooraf een korte uitleg van een bibliotheekmedewerker.

De rondleiding duurt 1 uur. Na de tabletrondleiding kan je de antwoorden van de quiz in groep bespreken op de mezzanine in de Taalzone.

We stellen tot 8 tablets beschikbaar voor deze activiteit, waarvan één voor de begeleider bestemd is.

Klik hier en boek je rondleiding.

Rondleiding voor anderstalige groepen

foto van de jeugdzone met muurschildering

Wens je een begeleide rondleiding voor je groep van anderstalige ouders of cursisten? In bibliotheek Permeke kan je een rondleiding op maat aanvragen voor groepen van maximum 15 deelnemers. Een basiskennis van het Nederlands (NT2 RG 1.2) is wel vereist. Voor elke rondleiding voorzien we ongeveer een uur. 

Klik hier en boek je rondleiding.