School > Bezoek aan de bib

Een reeks bibbezoeken aanvragen

twee meisjes kijken vol verrassing in een prentenboek

Wil je de bib bezoeken met je klas van het basisonderwijs om leesmateriaal te lenen? Of stimuleer je graag je leerlingen om te lezen maar ontbreekt het je aan materiaal? Vraag dan een reeks bibbezoeken aan voor het hele schooljaar.

Klassen van de lagere school en derde kleuterklassen bieden we per schooljaar vier bibbezoeken aan. Eerste en tweede kleuterklassen kunnen twee keer naar bibliotheek Permeke komen. Een bibbezoek duurt telkens een uur.

Schrijf je klas in voor 10 september 2021. De klasbezoeken starten op 20 september.

Haal meer uit je bibbezoek

Eerst neemt een bibmedewerker jullie met een korte activiteit mee in de rijke wereld van de kinderboeken. Vervolgens kan je samen met je leerlingen een uitgebreide collectie kiezen. Je krijgt hiervoor ruim de tijd en begeleiding van een bibmedewerker, zodat de kinderen boeken kiezen die ze écht willen lezen. Elke leerling mag bovendien tot vier boeken kiezen.

Stel een klasbib samen

Heb je graag een ruime keuze aan boeken binnen handbereik? Laat de geleende materialen dan niet in de schoolbanken verdwijnen, maar stel ze op als een klasbib. En met een kwartiertje per dag vrij lezen geef je elke leerling toegang tot jouw klasbib. Hierdoor lezen leerlingen veel meer boeken, wisselen ze leeservaringen uit en inspireren ze elkaar. Bovendien hoef je minder snel naar de bib te komen.

Eenmalige rondleiding

drie jongens kijken opgetogen in een boek

Deze rondleiding wordt voorlopig nog niet aangeboden.

Wens je eenmalig de jeugdafdeling van Permeke te bezoeken met je klas van het basisonderwijs, begeleid door een bibmedewerker?

Vraag hier een rondleiding aan.

 

Verken zelf de bib met je klas of groep

affiche van de stad: welkom in de bib

Wens je de bib zelf te verkennen met je groep van het secundair onderwijs, OKAN-onderwijs, hoger onderwijs of volwassenenonderwijs? Er zijn plaatsen voor groepswerk en individueel werk in de bib.

Boek hier een moment

Tabletrondleiding in de jeugdzone

tabletrondleiding

Deze rondleiding wordt voorlopig nog niet aangeboden.

Klassen van het 4de en 5de leerjaar leren de bib spelenderwijs kennen met een tablet. De leerlingen krijgen 25 zoekopdrachten en vragen doorheen de jeugdafdeling die ze in kleine groepjes beantwoorden. Er zijn lees- en luisteroefeningen en ook een snuifje augmented reality. 
Voor leerlingen met minstens niveau AVI E5/M6 Nederlands lezen.
De rondleiding duurt ongeveer een uur.
Op maandagen tussen 9.30 en 15.15 uur en op vrijdagen tussen 13 en 17 uur.
Graag 4 weken op voorhand aanvragen via info.permeke@antwerpen.be.

Tabletrondleiding voor groepen MO en NT2

jonge vrouw staat voor een gele achtergrond en kijkt lachend naar haar tablet

Deze rondleiding wordt voorlopig nog niet aangeboden.

Speciaal voor groepen maatschappelijke oriëntatie en cursisten NT2 lanceren we deze quiz met de tablet om de bib beter te leren kennen. Begeleiders krijgen vooraf uitleg van een bibmedewerker.

Je hebt de keuze uit twee rondleidingen: Nederlandstalig of Engelstalig.
Aan de balie van de bib kan je de gereserveerde tablets afhalen. 
Er zijn 6 tablets gratis ter beschikking.
Max. 20 deelnemers (18+) per groep
De rondleiding duurt 1 uur. Voor of na de tabletrondleiding kan je zelfstandige werktijd inplannen in onze nieuwe taalzone.
Reserveer minstens één week van tevoren via dit formulier

Rondleiding voor ouders

foto van de jeugdzone met muurschildering

Deze rondleiding wordt voorlopig nog niet aangeboden.

Wil je een uitgebreide rondleiding voor de ouders van je klas of leefgroep?  De bib geeft rondleidingen op maat voor groepen van maximum 15 ouders van kinderen tot 12 jaar. Een basiskennis van het Nederlands (NT2 RG 1.2) is wel vereist. 

Tijdens deze rondleiding van ongeveer een uur staat leesplezier centraal. We verkennen samen de jeugdafdeling, op basis van de leeftijd, het taalniveau en de ontwikkelingsfase van de kinderen in het gezin. We tonen ook hoe de inlever- en uitleenautomaten werken. Indien gewenst bezoeken we de Boekstarthoek, de taalzone NT2, de muziek- en beeldafdeling, de urban bib of de collecties voor volwassenen. Als de tijd het toelaat, lezen we nog iets voor. 
Maak minstens 4 weken op voorhand een afspraak via dit formulier

Wil je na de rondleiding voor de hele groep een bibkaart of een gratis A-kaart aanvragen? Meld dit dan vooraf even aan info.permeke@antwerpen.be.