Poëzie, slam, spoken word en muziek op het dak van de AP Hogeschool - GEANNULEERD

Woord en muziek op DAKkan

GEANNULEERD

Tijdens het Antwerpse DAKkan-festival zorgen stads- en andere dichters (o.m. Proza-K, Yannick Dangre, Lies Van Gasse, Ruth Lasters, Rosie Guillaume en Ben Ramsdonck), Wordwa(a)r, rappers Mel Ross en Sem Phi, DJ Grazzhoppa en De Stekkerblommen voor vette vibes, ritmische rijmen en een wervelwind aan woorden. 

En dat allemaal tussen 12 en 18 uur op het dak van de AP Hogeschool in de Ellermanstraat. Gratis.
(Je kan het dak op via Park Spoor Noord.). 

Drinks on Tour voorziet de drankjes.

Programma:

  • van 12.00 tot 14.45 uur: Yannick Dangre, Rosie Guillaume, Ruth Lasters, Ben Ramsdonck, Lies Van Gasse
  • van 14.45 tot 15.15 uur: open mic
  • van 15.15 tot 18.00 uur: Mel Ross, De Stekkerblommen, winnaar voorronde NK Poetry Slam, WORD WA(a)R
     

Over de artiesten (in alfabetische volgorde):

Yannick Dangre (1987) debuteerde in 2010 met de roman Vulkaanvrucht, waarmee hij de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte. Voor zijn eerste dichtbundel Meisje dat ik nog moet (2011) kreeg hij de Herman de Coninckprijs. Later volgde het veelgeprezen Maartse kamers en een toneelstuk in samenwerking met Bureau Dégradé. Sinds 2022 is Dangre één van de stadsdichters van Antwerpen.

Rosie Guillaume heeft al twee jaar een missie op haar sociale media kanalen genaamd: "make poetry hip again". Ze tracht op een toegankelijke en laagdrempelige manier poëzie tot bij jongeren te brengen. Vandaag doet ze dat hier, live, speciaal voor jullie!

Ruth Lasters schrijft romans, poëzie en opiniestukken. Haar dichtbundel Lichtmeters werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs. Daarnaast strijdt ze samen met vele anderen tegen het elitarisme binnen ons huidige onderwijssysteem, wat naar voren komt in haar laatste roman VIN. Ze beschrijft zichzelf als een filantroop op afstand. Sinds 2022 is Lasterse één van de stadsdichters van Antwerpen.

Open Mic. Bij Mayanaise en Proza-k worden er podiumkansen gesmeed alsof ze heet zijn. We verbinden de programmatie met een gezamenlijk gedragen open podiumgebeuren. Iedereen die wil, kan zich keihard inschrijven om maximaal vijf minuten shine te nemen op het podium, met poetry, beats, bars of nog andere creatieve bijzonderheden. Meedoen is zo simpel als aanwezig zijn en je aanmelden bij één van de presentatoren

Ben Ramsdonck.
Ben, vierendertig jaar
Haiku's, japanse dichtvorm
met veel smaak gebracht

Mel Ross is een Engelstalige emcee uit Antwerpen, met roots in Pittsburgh, PA (USA). Ondanks het feit dat ze al langer in de hiphopscene vertoeft, begon ze pas in 2016 aan haar eigen muzikale traject en bracht ze begin 2019 haar eerste EP Mel Ross Place uit. Geïnspireerd door de 90s boombap era van hiphop, brengt ze haar eigen interpretatie van het genre. Haar opmerkelijke flow en opvallende persoonlijkheid maken van haar een artiest om zeker in de gaten te houden. In het najaar van 2022 werpt ze haar tweede EP Roll Model wereld in en op DAKkan blaast ze voor het eerst de pannen van het dak met nieuwe nummers van dat nieuwe project.

De Stekkerblommen willen bewust op uw hart trappen en er daarna mee springtouwen. Harten zijn rekbaar en je krijgt het achteraf terug om er verder mee te doen wat je wil. De elektronische muziek, harde synths en sfeerschepping van Lucy Ryan en Gerard Cornet en de breekbare gitaarlijnen van Ward Rosseel en Anton Posman vormen de scene waarop Nina Everaert haar woorden leven inblaast. Samen zoeken ze naar de liefdesrelatie tussen woord(kunst), live muziek, rap en een vleugje theater.

Lies Van Gasse (België, 1983) is een dubbeltalent: ze dicht met verf als beeldend kunstenaar en schildert met woorden als dichter. Woord en beeld gaan in haar werk dan ook hand in hand in wat ze toepasselijk beschrijft als "graphic poems". In haar poëzie schrijft ze dikwijls over actuele thema’s zoals de relatie tussen mens en natuur, de complexiteit van de grootstad, polarisatie en vervreemding. Dit doet ze telkens op een integere en oprechte manier zonder zichzelf als dichter te veel op de voorgrond te plaatsen. Sinds 2022 is Van Gasse één van de stadsdichters van Antwerpen.

Winnaar Voorronde NK Poetry Slam. Tijdens de zomer van 2022 ging You On Stage op zoek naar slampioenen. In een finale die beslecht zal worden op maandag 5 september in Permeke worden de winnaars van die competitie gekozen. De twee laatst overgebleven deelnemers mogen in Utrecht de eer verdedigen op de halve finale van het Nederlandstalig Kampioenschap Poetry Slam. Daarvoor moeten ze echter in Antwerpen nog een laatste keer tegen elkaar strijden in een heuse poetry battle. De winnaar daarvan, mag een ererondje op dit podium komen maken, om diens woordkunsten te delen met de dakgenoten die komen opdagen.

WORD WA(a)R staat voor recht-in-je-smoel poëzie die je doet lachen en nadenken over maatschappelijk relevante of simpelweg leuke thema’s. In meerdere rondes vuren de artiesten om de beurt lyrische en scherpe teksten af op hun tegenstander. Wat als een boer tegen een Monsantomanager zou strijden, of een veganist tegen iemand van de vleesindustrie, of - dichter bij huis - een battle tussen huisgenoten? Bij WORD WA(a)R kan het allemaal. Het publiek mag actief reageren en kiest aan het einde van elke battle de winnaar. 

Over de curatoren/presentatoren

Proza-K is het geesteskind van twee woordkunstenaars: Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz, twee trotse Antwerpenaren die zichzelf hedendaagse poëtische esculapen noemen. Dit is namelijk het oud-Nederlands woord voor "Dokter". Want in onze maatschappij proberen zij het woord als heelmiddel voor te schrijven. Proza-K is het perfecte voorbeeld hoe Antwerpen is vervlochten met haar multiculturele roots gezien deze Belgische esculapen Congolese en Joodse roots hebben. Door middel van hun events, website en sociale media proberen zij (jonge startende) Antwerpse dichters een platform te bieden in Antwerpen. Sinds 2022 behoort het duo Proza-K tot het groepje stadsdichters van Antwerpen.

Mayanaise wil als organisatie een soort van cultureel bindmiddel zijn. Met onder andere hun podia You On Stage en Mensen Zeggen Dingen hebben ze een prachtige pot gevonden in bibliotheek Permeke die ze als thuishaven mogen beschouwen. Vandaag op DAKkan slingeren ze graag unieke acts op het podium. Ze doen daarvoor een greep uit een gigantische getalenteerde poule van straffe artiesten die lyricaal, literair en/of muzikaal het neusje van de zalm zijn. 

 

Een organisatie van Lokaal Cultuurbeleid district Antwerpen en bibliotheek Permeke in samenwerking met Proza-K en Mayanaise.

 

Over DAKkan

Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan een stijgende bevolking.
Antwerpen telt 3.000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. Het DAKkan-festival toont op 16, 17 en 18 september 2022 wat daar kan. 

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis
locatie
  • AP Hogeschool - Campus Spoor Noord
  • Ellermanstraat 33
  • 2060 Antwerpen