De Levende Bibliotheek

Leen een levend boek!

Vier organisaties vertegenwoordigen een thema en lenen een levend boek uit: een persoon die zijn/haar verhaal vertelt. 

 

Nieuw in de stad: Aziz van Ligo Antwerpen

Ik ben Abdelaziz en werk bij Ligo Antwerpen. Ik leefde een tijdje zonder papieren of onderdak en kende veel tegenslagen in België. Toch bleef ik positief in het leven staan.

Ligo Antwerpen versterkt volwassenen zodat ze mee kunnen in de samenleving. Het rapport lezen van je kind, betalen met je telefoon of papieren invullen voor je werk? Dat (en nog veel meer) kan je leren bij Ligo.

 

Klimaat: Keesha van Extinction Rebellion

Ik ben Keesha. Voor mij is de klimaat- en ecologische crisis één van de grootste uitdagingen van deze tijd en daarom voel ik me genoodzaakt om actief te strijden voor een leefbare en rechtvaardige planeet.

Extinction Rebellion zijn mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat hen bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op aarde. Een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet.

 

Mentaal welzijn: Cindy en Peter van De Herstelacademie

Ik ben Cindy. Op een ochtend word ik wakker en kan ik niks meer. Wat volgt is een verhaal van depressie en burn out maar ook van positiviteit en het zoeken naar een andere weg dankzij de kracht van lotgenoten.

Ik ben Peter. Psychisch kwetsbaar met een verslavingsverleden, wat ik als ervaringsdeskundige gebruik om andere lotgenoten te ondersteunen en hoop te brengen.

De HerstelAcademie biedt vormingen aan over psychische gezondheid, kwetsbaarheid, veerkracht en persoonlijk herstel. Steeds gegeven in duo door trainers met ervaring in psychische kwetsbaarheid en trainers met een hulpverlenersachtergrond. Samen brengen ze een verhaal van hoop, begrip en mogelijkheden om je leven in eigen handen te nemen.

 

Dekolonisering: Nyanchama van Hand in Hand vzw

Ik ben Nyanchama. 56 jaar, moeder van vier en grootmoeder van één. Ik werk als campagnecoach bij Hand in Hand om mensen bewust te maken van het belang van dekolonisatie.

Hand in Hand vzw strijdt tegen structureel racisme of een racisme dat ingebed is in onze maatschappij. Dekoloniseren betekent het blootleggen én aanpakken van koloniale machtsverhoudingen, de ideeën en de invloed die ze nog steeds hebben op onze samenleving.

 

De Levende Bibliotheek is gecreëerd naar een idee van Seckou Ouologuem.

 

Praktisch