DE NACHT VAN PERMEKE

Op deze pagina

ZATERDAG 4 JANUARI 2020

Beleef een bijzondere nacht in bibliotheek Permeke. Verdwaal tussen de boeken en laat je omverblazen door een verkwikkende mix van muziek, theater, film, tekenkunst, performances, massages en - uiteraard - literatuur.

Afsluiten doen we zoals jullie dat van ons gewend zijn: met een stevige afterparty!

PROGRAMMA

Vitalski heet je welkom 20:00 - 02:00
Gediplomeerd literatuurwetenschapper, Prince-o-loog, Frankenstein-deskundige en serial blogger Don Vitalski heet je als animerend concièrge van harte welkom met geïmproviseerde adresseringen, liefdespoëzie, stunt-gedichten en gloednieuwe, tragische, uiterst korte kortverhaaltjes.

Radio Centraal - 106.7 FM 20:00 - 02:00
Radio Centraal brengt live verslag uit van De Nacht van Permeke met interviews, fragmenten en diepzinnige commentaren.  

De Krankzinnige Tempelier 20:00 - 22:00
Het luisterspelcollectief van Radio Centraal brengt 'De Krankzinnige Tempelier', over de schoolkameraden Rikkie, Dennis en Marcel, die met leraar biologie meester Daniël 'pedagogisch gaan kamperen' in het Oude Kolenwoud. Wat ze niet weten is dat de Krankzinnige Tempelier van daaruit de bevrijding van het Heilig Graf van Jeruzalem voorbereidt. Zet je schrap voor sublieme absurditeit van een paar dimensies verderop...

Snof & Int Cleastwood 20:00 - 22:30 
Deze twee sterkhouders van Radio Centraal hebben samen een gigantische collectie aan spoken word platen. Op deze Nacht van Permeke brengen ze voor de derde keer een versie van hun 'literaire dj-set'. Verwacht je aan de menselijke stem in al haar gedaanten – van poëzie tot a capella, van wetenschappelijke lezingen tot wacky tutorials, van rare kreten tot experimenten met onbestaande talen. Presidenten zullen clashen met Klassiekers, de Beatpoets worden in dialoog gebracht met de Dadaïsten en diverse pausen zullen verbaal verkracht worden door zorgvuldig geselecteerde satanisten. Woorden rule! 

Schuttersfeest voor Marcel Van Maele 20:00 - 01:00
Marcel Van Maele (1931-2009) is tien jaar dood, en sinds begin 2019 eert Idris Sevenans (Troebel Neyntje, AARS) de man met een reeks acties, tentoonstellingen en publicaties. Op De Nacht van Permeke herdenkt Sevenans Van Maele door de installatie van een schietkraam (pittig detail: Van Maele was de laatste twintig jaar van zijn leven blind) waarin je naar hartenlust punten bij elkaar kunt schieten. Met die punten kan je vervolgens een publicatie over Marcel Van Maele aanschaffen uit het gamma van Troebel Neyntje.
P.S. Getalenteerde kermisschutters die punten overhouden kunnen deze op 15 januari in De Lege Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten inruilen op de opening van ‘Nee ik speel niet mee’. 

Jeroen Baeken - Literaire Wellness 20:00 - 01:00
Op de vorige editie van De Nacht van Permeke kwam beeldend kunstenaar Jeroen Baeken de spieren loskneden, zodat ietwat gestresseerden alsnog volledig ontspannen de literaire nacht konden induiken. Dat beviel dusdanig, dat Baeken voor deze editie een tweede paar handen meebrengt. 

Serge Baeken - Jouw portret 20:00 - 01:00
Het hoeft niet altijd een op instagram aangesloten photobooth te zijn. Op De Nacht van Permeke kan je jouw portret laten tekenen door Serge Baeken, Turnhouts stadstekenaar en auteur van de prachtige, wereldwijd vertaalde, graphic novel ‘SUGAR, leven als kat’. Zijn illustraties voor de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse (dag)bladen leverden ‘m liefst drie European Newspaper Awards of Excellence op, maar vannacht tekent hij dus jouw excellent portret. Zet je mooiste gezicht op, Serge regelt de rest. 

Swaajp Improtheater - Weerwolven 20:00 - 21:30
Een combinatie van improvisatietheater en het spel 'Weerwolven van Wakkerdam'. De spelers nemen je mee naar Wakkerdam, een klein, afgelegen dorpje. De rust van de inwoners wordt wreed verstoord als er een weerwolvenvloek neerdaalt over het dorp. 's Nachts gaan de wolven op jacht om een onschuldige burger te vermoorden. Overdag proberen de dorpelingen samen met het publiek de weerwolven te ontmaskeren en doden.  

ZINK - Waar is Demi Mollema?  20:00 - 01:00
ZINK is een jong Antwerps literair collectief dat de spankracht van het begrip ‘literatuur’ onderzoekt, op papier maar ook elders. Voor De Nacht van Permeke brengen ze een teamspel / literaire zoektocht, geïnspireerd op televisieformats als ‘Wie is de Mol’ en ‘Expeditie Robinson’, maar ook op de éénentwintigste-eeuwse hype van Escape Rooms. De kandidaten mogen zich verwachten aan het avontuur van hun leven, een reis door de ongerepte literatuur, lastige dilemma’s en kwaaie tegenwerking van de illustere Demi Mollema. Wie Demi uiteindelijk vindt, mag zich tot winnaar kronen.

GrowingGifs 2.0 21:00 - 01:00
Beeldende kunstenaars zorgen voor spontane artistieke improvisaties. Tijdens het live tekenen ontstaat er een soort jamsessie, een trance van vrije associaties en intuïtieve interacties tussen twee of meerdere tekenaars, tussen mens en machine, tussen machine en machine, tussen tekenaar en publiek en interactie met de publieke ruimte.

Partij voor de Poëzie - Meer poëzie. Overal. Altijd  22:30 - 23:30
De Partij voor de Poëzie heeft één programmapunt: 'Meer poëzie. Overal. Altijd'. De partij bracht tot nu toe acht gedichten uit, allemaal ‘Signaal’ getiteld, inclusief volgnummer, als eerbetoon aan Paul van Ostaijens ’Sienjaal’, dat in 2018 honderd kaarsjes mocht uitblazen. Op 13, 14 en 15 november stelde de Partij voor de Poëzie Signaal 8x8 voor in Het Bos. Daarvoor bundelden acht dichters en acht muzikanten hun krachten. De Partij heeft beloofd drie van die gelegenheidscombo’s af te vaardigen naar De Nacht van Permeke, maar wie die drie gaan zijn, daarover wilde De Partij nog niet communiceren. Spannend, wel. 

Rendier 22:30 - 23:30
Een vijfkoppige kerstband, wier Nederlandstalige liedjes het midden houden tussen kleinkunst, pop en folk. "Zoete klanken en stille nachten, ontroering in bevroren tijden”, zeggen die van Rendier daar zelf over. “Muziek als Glühwein in uw aderen”, zeggen ze ook nog. Maar wie zich de moeite getroost om op hun facebookpagina te gaan kijken, ziet huilende kinders in lelijke kersttruien en kerstwoonkamers waar net een lelijke familieruzie uitgevochten lijkt. Er heeft met andere woorden iemand een gezinsportie lsd in de glühwein gedropt. 

Kortfilms via Dalton 23:00 - 00:30
Heerlijk wegdromen bij enkele kortfilms? Dat kan. We tonen Provence (21 min.), Harley Wheelchair (12 min.), Botvieren (4 min.), Springstof (19 min.) en Het Moment (20 min.).

MONOMONO 00:00 - 01:00
Hester Bolle (samen met Adriaan de Roover ooit in Oaktree) en Anne van de Star zijn samen MONOMONO. Het Antwerpse duo bouwt zijn tracks op over een basis van akoestische geluiden, sounddesign en veldopames, laag na laag met synths en electro-akoestische beats. Recent stonden ze nog op Clair Obscur in Gent, op het Antwerpse Contrair festival en het Zweedse Dunka Dunkers, maar vannacht doen ze hun ding eindelijk in Permeke. Laat je gewillig overweldigen.  

Adriaan de Roover 01:00 - 02:00
Adriaan de Roover – voorheen gekend als Oaktree – opereert in het grensgebied tussen pop, ambient, geluidskunst en hedendaagse clubmuziek. Een etiket valt er onmogelijk op de Roovers geluid te plakken, maar het bracht hem alvast op festivals als Pukkelpop en Gent Jazz, Eurosonic (NL) en Novus (VK) en mooie podia als Paradiso, Effenaar en de Brusselse Ancienne Belgique, waar hij een poos artist in residence was. ’s Mans fans zijn ook niet van de minste, met Mary Anne Hobbs, Lefto en Bonobo. Zelf vermeldt Adriaan graag invloeden als Fennesz, Daniel Lanois, Nicolas Jaar & Four Tet. Computermuziek met diepgang, dus. 

PiNGPoNG & FasterPussyKat 22:30 - 04:00
Het dj-duo PiNGPoNG valt niet meer weg te denken uit de Antwerpse nacht. Pippe – Pipco - Steenhoudt en Wanda – Pong - De Temmerman spelen een spelletje muzikale pingpong en maken en passant de term “ecclectisme” weer plezant. Verwacht je aan sitarbeats, scheve eightiespop, new wave en urdufunk, maar vooral aan een duo dat zich achter de draaitafels even hard amuseert als hun publiek dat op de dansvloer doet. En dat geldt ook voor DJ Faster Pussykat (Katrijn Sermeus) die voor de gelegenheid met PiNGPoNG aantreedt.

BESTEL TICKETS

Vvk 8 euro
Kassa 10 euro
Kansentarief 2 euro
Na 1 uur 's nachts 5 euro
Korting A-kaartbon 2 euro
Cultuurshockcheque +15j

ANIMEREND CONCIERGE VITALSKI

DIT WAS DE NACHT VAN PERMEKE 2019