Donderdagen van de Poëzie

Gesprek met Elvis Peeters

Ontwrichte gedichten heeft het niet met schoonschrijverij. De wereld kan niet schoongeschreven worden. De lezer van het gedicht is niet de lezer van de krant, van het internetbericht, van de wettekst, van het pamflet of de roman. Op zijn best draagt hij al deze manieren van lezen in zich. Maar de lezer van het gedicht is niet uit op informatie, op een verhaal of een influistering. Het gedicht, dat weten we sinds het einde van de 19e eeuw, wil niet meer of minder dan de ontregeling van alle zinnen. Daar is, sinds het begin van de 21ste eeuw, de politiek in geslaagd – en misschien meer nog, al sinds het einde van de 20ste eeuw, de economie. Welk terrein ligt dan nog braak voor de poëzie?

Elvis Peeters (1957) publiceerde de dichtbundels Dichter (2008), Nu (2015), Antithesen (2018) en De wanbidder (2020). Samen met coauteur Nicole van Bael schrijft hij ook proza en theater. In 2021 verscheen hun novelle Wat alleen wij weten met tekeningen van Charlotte Peys.

 

Over de Donderdagen van de Poëzie

Antwerpen Boekenstad, Letterenhuis en bibliotheek Permeke trakteren je twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag.

In bibliotheek Permeke heeft Johan de Boose telkens een afspraak met een dichter die onlangs een nieuwe bundel publiceerde.

In het Letterenhuis polst Piet Piryns naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. 
 

Programma

In bibliotheek Permeke:

  • 26/01/2023 Moya De Feyter over Een heel dun laagje
  • 23/02/2023 Sara Eelen over Het nodige breken
  • 23/03/2023 Hélène Gelèns over Beginnen voor gevorderden
  • 27/04/2023 Elvis Peeters over Ontwrichte gedichten
  • 25/05/2023 Bart Vonck over In je eentje een menigte - Henri Michaux (vertaling door Bart Vonck)


telkens van 12.30 tot 13.30 uur.


Wie wanneer te gast is in het Letterenhuis ontdek je op www.letterenhuis.be/nl/activiteiten.

 

bekijk ook eens

Donderdagen van de Poëzie

Gesprek met Bart Vonck

do 25 mei 2023 - 12.30 uur

Jouw maandelijkse afspraak met een dichter in Permeke. Johan de Boose praat met Bart Vonck over zijn vertaling van werk van Henri Michaux, samengebracht in de bloemlezing "In je eentje een menigte".