Donderdagen van de Poëzie

Gesprek met Filip Rogiers

Johan de Boose gaat tijdens deze Donderdag van de Poëzie in gesprek met Filip Rogiers (1966). 

Het was Simon Vinkenoog die Rogiers als tiener tot de poëzie bekeerde, maar het duurde tot in 2023 vooraleer hij zelf als dichter debuteerde.

Dat deed hij met Nagenoeg, een bundel over het menselijk tekort waarin liefde wordt nagejaagd en verraden, verlangen beschaamd, intimiteit gezocht en gevreesd want met de eerste aanraking begint ook de verwijdering.

De helderheid van de taal van Rogiers contrasteert met de vaak gitzwarte en meedogenloos harde inhoud van nagenoeg elk gedicht in deze bundel. 

Nagenoeg bevat gedichten die Rogiers traag liet rijpen. Tussen het oudste en het jongste gedicht zitten meer dan drie decennia. Ze vonden de voorbije jaren vaak hun weg naar Het Liegend Konijn en Poëziekrant.

Filip Rogiers ken je natuurlijk nog als journalist. Hij schoolde zich onlangs om tot leraar en is naast dichter ook romancier.

Over de Donderdagen van de Poëzie

Antwerpen Boekenstad, Letterenhuis en bibliotheek Permeke trakteren je twee keer per maand op een boeiende poëziemiddag.

In bibliotheek Permeke heeft Johan de Boose telkens een afspraak met een dichter die onlangs een nieuwe bundel publiceerde.

In het Letterenhuis polst Piet Piryns naar de favoriete dichters van de gasten die uit eigen en andermans werk voorlezen. 
 

Programma

In bibliotheek Permeke:

  • 24/01/2024 Rhea Cecile over Voor mijn medemens (uitzonderlijk op woensdag)
  • 22/02/2024 Delphine Lecompte over De dieren in mij
  • 28/03/2024 Filip Rogiers over Nagenoeg
  • 25/04/2024 Christophe Batens over Hoe doorwaadbaar dagen zijn
  • 23/05/2024 


telkens van 12.30 tot 13.30 uur.


Wie wanneer te gast is in het Letterenhuis ontdek je op www.letterenhuis.be/nl/activiteiten.

 

bekijk ook eens

Donderdagen van de Poëzie

Gesprek met Christophe Batens

do 25 apr 2024 - 12.30 uur

Jouw maandelijkse afspraak met een dichter. Johan de Boose praat in bibliotheek Permeke met Christophe Batens over zijn debuutbundel "Hoe doorwaadbaar dagen zijn".