Día de Muertos

Permeke viert het Feest van de Doden

Op 10 oktober start in Permeke de expo Alebrijes, recuerdos y poemas. Kleurrijke kunstwerken uit karton en papier maché van Francisco Manzano, de Mexicaanse tradities in beeld gebracht door fotograaf Cuauhtémoc Garmendia, en poëzie van de oude Azteken en het hedendaagse Mexico.

Hiermee luidt Permeke het Feest van de Doden in, en neemt een duik in de Mexicaanse cultuur.

Omdat het feest van de doden ook een universele herdenking is (denk aan Allerheiligen), nodigt Permeke iedereen uit om zijn overleden geliefden mee te komen vieren op 31 oktober.

We eren onze doden met het altaar van Antwerpen (van het MAS), uitbundig versierd door het publiek dat deelnam aan onze workshops ter voorbereiding van het feest.

Het altaar word gepresenteerd in gezelschap van Roman Santos en zijn akoestische gitaar  en het Centro de Estudios Mexicanos van de UA met gedichten door Sandra Olguin in 3 talen: Nahutl, Spaans en Nederlands. 

Vervolgens kunt u genieten van Mexicaanse grerechten, cocktails en gratis 'Ponché': een heerljke Mexicaanse fruitpunch. Salud!

Het trio Los Guapos.del Ritmo brengt een feestelijk optreden. Pablo Arreola (gitaar), Roman Santos (contrabas) en Wouter De Belder (viool) hebben veel ervaring met Latijns-Amerikaanse en vooral Mexicaanse muziek. Ze brengen een repertoire dat vooral put uit de mariachi, die een belangrijke rol speelt in de Mexicaanse cultuur. Ook wagen ze zich aan bolero’s, danson en Afro-Cubaanse ritmes.
Voor de Dia de Muertos maken ze een speciaal programma van nummers over de dood, soms grappig, dan weer triest. Een bijzondere selectie die mooi past bij deze avond vol herinneringen aan familie of vrienden die reeds vertrokken zijn naar de andere wereld.

Dan breekt tenslotte het moment aan om alle zielen en heilige geesten te verwelkomen. Het Luiz Marques Ensemble presenteert de performance Tonantzin (moeder), als eerbetoon aan de vrouw uit wie we allen geboren zijn.

Het einde is voorzien om middernacht.

Praktisch

prijzen
  • Voorverkoop: 8 euro
  • Kassa: 10 euro
  • Kinderen -14 jaar gratis
  • Kansentarief: 2 euro

Extra

19:00 uur: Deuren open

19:30: Presentatie van het altaar met oude Azteekse en hedendaagse Mexicaanse gedichten door het Centro de Estudios Mexicanos en gitaarmuziek door Roman Santos.

20:00 uur: Receptie met  Mexicaanse gerechten, cocktails en gratis ‘Ponche’

20:30 uur: Optreden van Los Guapos.del Ritmo

22:00 uur: Performance van Luiz Marquez ensemble.

00:00 uur: Einde

bekijk ook eens

workshop Catrinas (trekpoppen) maken

Feest van de Doden

wo 7 okt 2020 - 14.00 uur

Op 31 oktober vieren we in Permeke het Feest van de Doden.Kom mee popjes maken om het altaar mee te versieren!

Expo: Alebrijes, recuerdos y poemas

Día de Muertos / Feest van de Doden

za 10 okt 2020 - 10.00 uur tot za 31 okt 2020 - 17.00 uur

"Alebrijes, recuerdos y poemas" is een expo over het Feest van de Doden met oude Azteekse en hedendaagse gedichten, kleurrijke ambachtelijke figuren van papier-maché en foto's van de Día de Muertos in Mexico.

workshop Mexicaanse bloemen maken

Feest van de Doden

za 10 okt 2020 - 13.00 uur

Op 31 oktober vieren we in Permeke het Feest van de Doden.Kom mee bloemen maken van zijdepapier om het altaar mee te versieren!

workshop Piñatas maken

Feest van de Doden

wo 14 okt 2020 - 14.00 uur

Mocht jij al eens op een piñata slaan tijdens een feestje? Dan viel er ongetwijfeld lekkers uit! Een traditionele piñata wordt gemaakt van karton, versierd met veel kleurrijke materialen en vaak met snoep en confetti gevuld. Kom zelf een tof exemplaar knutselen! 

workshop 'papel picado'

Feest van de Doden

wo 21 okt 2020 - 13.30 uur

Op 31 oktober vieren we in Permeke het Feest van de Doden.Kom mee kunstwerkjes maken van gesneden zijdepapier om het altaar mee te versieren!

Leesclub AURA | Carlos Fuentes

Feest van de doden

wo 21 okt 2020 - 13.30 uur

Obsessie, katten en toverij in het Mexico-Stad van de jaren zestig. Als je één Mexicaanse thriller moet lezen, dan is het 'Aura' van Carlos Fuentes!

workshop Mexicaanse maskers maken

Feest van de Doden

za 24 okt 2020 - 13.00 uur

Kom mee Mexicaanse maskers maken van papier maché. We versieren hiermee ons altaar voor het Feest van de Doden op 31 oktober in Permeke.

Manolo's Magische Reis | The Book Of Life

Filmvoorstelling | Feest van de Doden

wo 28 okt 2020 - 14.00 uur

Deze animatiefilm van de Mexicaanse regisseur Jorge Gutierres vertelt over Manolo, een jongeman die op een grote reis gaat door drie magische werelden en daar zijn grootste angsten moet overwinnen.