Expo: Alebrijes, recuerdos y poemas

Día de Muertos / Feest van de Doden

De expo Alebrijes, recuerdos y poemas luidt het Feest van de Doden in, dat wordt gevierd in Permeke op 31 oktober. In de aanloop naar dit feest zijn er verschillende activiteiten vooor kinderen en volwassenen. Deze expo over het Feest van de Doden toont oude Azteekse en hedendaagse gedichten, kleurrijke ambachtelijke figuren van papier-maché en foto's van de Día de Muertos in Mexico. 

 

  • de alebrijes van kunstenaar Francisco Manzano 

Alebrijes zijn voorwerpen uit papier-maché, met als onderwerp fantastische, ludieke en komische figuren die kleurrijk beschilderd worden.
Door terug te gaan naar de Mexicaanse traditie van kartonwerk en papier-machè, leidt Francisco ons door een droomwereld. Hij ontwerpt figuren die uit het niets zijn ontstaan en die buitengewone vormen en kleuren krijgen, alsof ze voortkomen uit onwezenlijke dromen en een overweldigende realiteit.
 

  • de foto-expo van fotograaf Cuauhtémoc Garmendia

Cuauhtémoc brengt de Mexicaanse traditie om de doden te eren in beeld.
Cuauhtémoc Garmendia Alfaro is freelance fotograaf. Hij heeft gewerkt voor verschillende kranten en tijdschriften, in België en Latijns-Amerika. Hij was ook de huisfotograaf van het Zuiderpershuis wereldcultuurcentrum, Zomer van Antwerpen, De Roma en Rataplan. Als stadsfotograaf van Antwerpen werkte hij samen met het MAS, het Red Star Line museum en het Rubenshuis. Hij werkt ook mee aan projecten van diverse artistieke en sociale organisaties. Momenteel is hij huisfotograaf van het theatergezelschap Tutti Fratelli. 
 

  • de gedichten van een oude Azteekse dichter en enkele hedendaagse Mexicaanse dichters

Sandra Olguin van het CEM (Centrum voor Mexicaanse studies) selecteerde gedichten van Nezahualcoyotl (1402 – 1472), koning van Acolhuacan, dichter en filosoof, en van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo (1917 - 1987) en andere hedendaagse Mexicaanse dichters.

 


Praktisch

genre
prijzen
  • Gratis

bekijk ook eens

Día de Muertos

Permeke viert het Feest van de Doden

za 31 okt 2020 - 19.00 uur

El Dia de Muertos is een Mexicaanse traditie, waarbij de mensen uitbundig hun overleden geliefden eren. Ze maken een groot, kleurrijk altaar en ‘s avonds is er een feest waarop mensen samen eten, drinken, muziek maken, dansen en herinneringen ophalen.