Criaturas y creaciones en colores

Expo - Feest van de Doden

De expo Criaturas y creaciones en colores ('wezens en creaties in kleuren) luidt het Feest van de Doden in, dat wordt gevierd in Permeke op 31 oktober. In de aanloop naar dit feest zijn er verschillende activiteiten vooor kinderen en volwassenen. Deze kleurrijke expo toont 'alebrijes': fantasiefiguren van papier-maché door Francisco Manzano, schilderijen van Flor Aguilar, een kunstinstallatie van Marina Leal en een selectie oude Azteekse en hedendaagse Mexicaanse gedichten.

Iedereen is welkom op de opening van de tenstoonstelling op donderdag 7 okttober om 19u, met muziek van Rockman Santos.

  • Francisco Manzano 

Francisco Manzano (1967, Mexico Stad) studeerde Theater aan het Nationale Instituut voor Schone Kunsten in Mexico. Hij werkte als performer samen met het dans- en theatergezelschap Asaltodiario. Sinds 1994 woont hij in Antwerpen.

Hijn toont fantasiefiguren, ook 'alebrijes' genoemd, gemaakt van karton en papier-maché en kleurrijk beschilderd: een ambachtelijke Mexicaanse traditie. Alebrijes zijn een uiting van levensvreugde en verbeeldingskracht. Ze komen uit fabelachtige, buitengewone dromen die een beestachtige maar feestelijke en verrassende wereld oproepen. Duivelse en speelse wezens, vruchten van de verbeelding, die de dualiteit van de Mexicaanse cultuur weerspiegelen: horror en humor, vreugde en verdriet, schoonheid en lelijkheid, leven en dood. 

  • Flor Aguilar

Flor Aguilars is een illustrator en grafisch ontwerper geboren in Mexico. Na haar studies verhuisde ze naar België, waar ze sinds 2000 haar carrière heeft uitgebouwd en met haar gezin leeft.

Flor illustreert tijdschriften en kinderboeken, alsook reclamecampagnes voor zowel de commerciële als de culturele sector. Haar redactionele illustratiewerk is gepubliceerd in Belgische kranten en tijdschriften zoals Trends, Vie et Culture, Netto Magazine en De Tijd. Andere klanten zijn onder andere The Cambridge University Press (VK), het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika van België, het Nationaal Visserijmuseum van België Oostduinkerke, Provincie Antwerpen en Sfinks Festival. In 2016 won ze de European Newspaper Award in de categorie 'Visual Storytelling'.

Beïnvloed door haar Mexicaanse afkomst is haar stijl heel bold en kleurrijk en gaat van abstracte lijnen naar meer speelse en organische vormen. Ze gebruikt zowel digitale als analoge technieken. In Permeke exposeert ze een selectie van haar schilderijen en illustraties.

  • Marina Leal

Marina Leal (1969) is geboren in Mexico en studeerde Grafische vormgeving en Beeldhoiuwkunst in Mexico Stad. Ze werkte mee aan animatiefilms voor Children’s Television Workshop in NYC, illustreerde verschillende boeken waaronder 'Los viajes de Gulliver' van Jonathan Swift en nam deel aan groepstentoonstellingen met haar illustraties en sculpturen. Sinds 2014 is zij ook de creative director van Le Petit Détail, een klein bedrijf dat zij zelft heeft opgericht.

Voor deze tentoonstelling maakte ze een multimediale kunstinstallatie over het belang van muziek bij het Feest van de Doden.

  • oude Azteekse en hedendaagse Mexicaanse gedichten

Sandra Olguin van het CEM (Centrum voor Mexicaanse studies) selecteerde gedichten van Nezahualcoyotl (1402 -1472), koning van Acolhuacan, dichter en filosoof, en van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo (1917-1987) en andere hedendaagse Mexicaanse dichters.

  • Rockman Santos

Een Mexicaans-Antwerpse singersongwriter, afgestudeerd aan het Conservatorium van Antwerpen als jazz contrabassist en frontman van de bands Sindicato Sonico en La Malquerida. Hij brengt voor ons deze avond een compilatie van mexicaanse liedjes gelinkt met liefde, leven en dood, en vooral: lachen met de dood, de originele manier die de Mexicannen hebben gevonden om hiermee om te gaan, te relativeren en te genieten van het leven.

Praktisch

De expo is vrij toegankelijk voor iedereen tijdens de opningsuren van de bib. 

De vernissage is op donderdag 7 oktober van 19 tot 22 uur.


info

Praktisch

prijzen
  • Gratis