Vernissage

Zaterdag 4 mei om 20 uur met live optreden van SWOLFS & DE MEY

Wanda is gefascineerd door transformatie, het veranderlijke in alles: een kind dat opgroeit, een man die vrouw wordt, de ervaringscyclus die je identiteit constant opnieuw bepaalt en ook de transformatie die elke vorm van energie continu ondergaat. Transformatie is het leitmotiv in haar werk.

Met deze tentoonstelling klaagt W de penetrante transformatie aan die de sociale media teweegbrengt in onze manier van communiceren. Er is de uit-de-hand-gelopen opmars van de like-cultuur waarop menselijke relaties worden bepaald.

De fake-it-till-you-make-it-doctrine van Trump is dankzij de sociale media tot een presidentiële beleidsvorm uitgegroeid en het is ook zeer verontrustend hoe sociale media onze privacy een heel andere bestaansvorm geeft.

Deze fake world tast onze manier van communiceren en daarom ook ons eigen cultureel manifest tot het diepste aan, want immers ligt communicatie aan de basis van elke vorm van cultuur.

InSight beroert deze thema’s door een simpele metafoor: de bril. De wazige brillenglazen staan voor ‘kijken maar niet zien’ en legt tevens het accent van de zoektocht naar het innerlijke.

De fotografie is sober om de essentie van de metafoor kracht bij te zetten. Statige portretten in een Hollywood-van-de-jaren-vijftig atmosfeer, met de bevreemdende surreële aanblik van een aangedampte bril.

De materiaalkeuze voor de afdruk van de foto’s is een legering van beton. Deze grauw-industriële touch belicht het grafische aspect van haar foto-grafie en fundeert de essentie van haar portretten: de vervreemding.

"Een foto spreekt voor zich, eigenlijk wil ik er zo weinig mogelijk over kwijt", zegt Wanda tijdens dit innerlijke gesprek. En dat is wat InSight doet.


Praktisch

prijzen
  • Gratis

Extra

Tekst © Lucas Bleyen 2019