75 jaar Suske en Wiske - De Antwerpse Avonturen

EXPO | Strips van A

Antwerpse avonturen

Jommeke heeft Zonnedorp, maar Suske en Wiske hebben Antwerpen!  Suske en Wiske zijn zot van A. Regelmatig duikt onze metropool op als achtergrond, en soms eist onze stad een hoofdrol op in hun dolle avonturen.

Dat Vandersteen koos voor Antwerpen als thuisstad voor Suske en Wiske is natuurlijk geen toeval. Hij werd zelf geboren op een steenworp afstand hiervandaan, in een kleine woning aan het Stuivenbergplein. Vandersteens geesteskinderen zijn rasechte Antwerpse bengels, zoals Vandersteen dat zelf ook was. Hij liet hen de avonturen beleven waarover hij als kind al fantaseerde met zijn vriendjes en die hij voor hen tekende op de stoeptegels in de Seefhoek.

In de vroegste avonturen van Suske en Wiske spraken de hoofdrolspelers nog onvervalst Antwerps, de taal waarmee Vandersteen was opgegroeid. Het droeg bij aan de authenciteit, de herkenbaarheid en de populariteit van Vandersteens succesreeks. Suske en Wiske spraken de taal van het volk. En zo leerde Vandersteen zijn volk strips lezen. Wist je trouwens dat Suske en Wiske ondertussen vertaald is in 34 talen en/of dialecten? Zo kan je hun avonturen bijvoorbeeld lezen in het Russisch, het Chinees, het Portugees, het Spaans en het Swahili.

Strips van A

Vanaf eind november krijgt bibliotheek Permeke de striphelden van de Seefhoek op bezoek. Stap er in de teletijdmachine, laat je terug flitsen over de grenzen van tijd en ruimte en kom met je eigen ogen zien hoe Suske, Wiske, tante Sidonia, Jerom en Lambik nu al 75 jaar lang avonturen beleven in onze koekenstad!

 

Wil je nog meer weten over de Antwerpse geschiedenis van onze striphelden? Ontdek te voet, met de fiets of het openbaar vervoer 10 locaties in en rond Antwerpen die een rol spelen in de verhalen van Suske en Wiske tijdens hun Antwerpse avonturen.

De folder is verkrijgbaar in de bibliotheek en bij de toeristische dienst op de Grote Markt en in het Centraal station.


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis

Extra

De expo is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

bekijk ook eens

75 jaar Suske en Wiske - De Antwerpse Avonturen

ROUTE

za 28 nov 2020 tot zo 20 dec 2020

Ontdek te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer verschillende locaties in Antwerpen die een rol spelen in de verhalen van Suske en Wiske.