Feest van de Doden

Op deze pagina

Fiesta

Op 31 oktober vieren we in Permeke het Feest van de Doden en genieten we samen van Mexicaanse hapjes, gedichten en muziek. Iedereen is welkom! 

Workshops & expo

Schrijf je in voor een Mexicaanse workshop. Kinderen maken kleurrijke maskers van papier-maché en volwassenen bewerken zijdepapier volgens de Mexicaanse traditie tot kunstwerkjes.

Kom ook de kleurrijke expo bewonderen met foto's en Catrinas. Speciaal voor deze gelegenheid krijgt Permeke van het MAS een altaar te leen. 

Dag van de Doden in Mexico

Op 1 en 2 november viert Mexico haar Día de los Muertos waarbij ze haar overleden geliefden herdenkt. Ze maken dan een groot altaar en versieren dit met bloemen, kaarsen, foto’s en de favoriete maaltijd van de overledenen. Ook muziek mag op deze dagen niet ontbreken.

De Dag van de Doden is oorspronkelijk een traditie van Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika. De oorsprong dateert uit het pre-Colombiaanse tijdperk en symboliseert de hereniging van de levenden met hun familie of vrienden die zijn overleden. Volgens de inheemse culturen reizen de doden door de kosmos, tussen de zon en de sterren.

Met de kolonisatie van Amerika legde de Europese cultuur haar tradities en gewoonten op. Het resultaat is een religieuze versmelting van de Dag van de Doden met Allerheiligen.

De internationaal bekende film Spectre begint met een optocht van de Dag van de Doden en is het begin van een nieuwe traditie. Eén die blijft groeien: de optocht komt op meer plaatsen voor en wordt steeds groter.