Permeke draait door met het balanseer - AFGELAST

finissage expo met poëzie, proza, muziek, muziektheater

Uitgeverij het balanseer kleurt je dag met krokante poëzie, vet proza en schitterende kunstenaarspublicaties. Sinds 2007. En in april ook in bibliotheek Permeke.

Op zaterdag 25 april, op de laatste dag van Permeke draait door met het balanseer, mag je je verwachten aan poëzie, proza, soundscapes en muziektheater.

bundelpresentaties

Nu verkrijgbaar van Gerard Herman

Het werk van Gerard Herman laat zich niet vatten in één enkel medium. In zijn spontane en veelzijdige kunstpraktijk gaat hij breed-maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg. Hij doet dit echter meestal met de nodige dosis poëzie, naïeve en absurde humor waardoor zijn werk erg toegankelijk wordt. In 2016 verscheen Allemaal Gedichten. Zijn nieuwe bundel is nu verkrijgbaar.

Het geslacht van de paling van Vincent Geyskens

Met de fiolen in de hand 
De hond is dood  
Het kreng is gevonden
Met slaperige ogen ga ik de gang in en ik zie de mensen
Onder hen is een man ineengedoken
Het deken waarin hij gewikkeld is is een beetje te kort waardoor ik zijn benen zie
Ik ga naar zijn kamer maar de deur is dicht
Ik loop naar Bea
Bea 
Ik blijf en bekijk het tapijt en tel stil tot tien 
Dan ga ik via de trap terug naar de vergaderzaal
Ik breng de benzine voorovergebogen 
Ik ben een oude man, ik ben oud
Ik ga niet mee naar de Chileen 
Veel liever blijf ik hier bij jou met steak op de Leien of in de Jodenhangar 
Het is zondag
Sentimentele nazi’s zingen dan in het Sportpaleis
De ogen gesloten
De vuisten gebald
Ze doen met ons wat ze willen 

Vincent Geyskens woont en werkt in Brussel en is docent aan het KASK in Gent. Hij was achtereenvolgens resident in de Rijksakademie Amsterdam en het HISK Antwerpen. In 1997 werd hij geselecteerd voor de ‘Prijs Jonge Belgische Schilderkunst’ in Bozar. Geyskens stelt tentoon in binnen- en buitenland. In 2013 presenteerde het SMAK een solotentoonstelling van zijn werk. Bij het balanseer verschenen eerder Motril, vrucht en pose en de dichtbundel op stijgend vocht.

Dierengeluiden en buitengebieden van Jeroen van Rooij

Dierengebeden en buitengebieden is een ode aan het waterbeertje en zijn opmerkelijke overlevingsvermogen. Jeroen van Rooij laat zien dat hij niet van diamant is en ook niet van zand. Dierengebeden en buitengebieden is voorspelbaar en dom en windt ons op. Jeroen laat zien dat er meerdere juiste antwoorden mogelijk zijn. Dierengebeden en buitengebieden: vertederend is het woord niet.

Jeroen van Rooij schrijft poëzie, proza, essays en kritieken, onder meer Het licht (2012) en Niemand had er enig idee van wat er aan de hand was (2014). 

Balanseersels 

Colette Broeckaert / soundscapes

Balanseermedewerkster van het eerste uur Colette Broeckaert is pianiste en filosofe. In haar werk meandert ze tussen hedendaagse muziek, geluidskunst, literatuur en fotografie. Voor deze gelegenheid gaat ze aan de slag met samples, die ze live mixt tot een soundscape.

voorstelling

Andy Kipple – De wereldwijde dag van het schubdier / muziektheater

In een tegelijkertijd bloedserieuze en volkomen absurde stijl, vertellen schrijver Jeroen van Rooij en muzikant Chiel Zwinkels het verhaal van Andy Kipple, een niet-zo-klassieke epische held die een avontuur beleeft dat de mensheid kan redden, mocht die daarvoor open staan. Het is een meeslepende theatrale belevenis die zich steeds net op of over het randje van het begrijpelijke bevindt en op de een of andere manier toch iets belangrijks te zeggen heeft. Het verhaal gebruikt elementen uit speculatieve fictie om een hedendaagse problematiek te onderzoeken. Ontwikkelingen in bio- en informatietechnologie zetten oude categorieën op losse schroeven, vervagen de grens tussen ervaring en waarheid, zorgen ervoor dat een mens zich vaak meer ding of dier voelt dan mens. Vehikel van deze conflicten is Andy Kipple, een diep problematische held die zich eigenlijk helemaal niet geroepen voelt om zijn innerlijke conflict te overwinnen. 

 

Dit is ook de laatste dag dat je de expo met beeldend werk van Emma Raymaekers, Dominique De Groen, Jacky De Groen en Sébastien Conard kan bezoeken.

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

Extra

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat Permeke dicht tot en met 19 april 2020. Alle voorstellingen worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket hebben, krijgen een persoonlijk bericht met meer informatie. Permeke draait door met het balanseer van 19 tot en met 25 april is afgelast.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen

bekijk ook eens

Permeke draait door met het balanseer - AFGELAST

opening expo met poëzie, proza en beeldende kunst

zo 19 apr 2020 - 15.00 uur

Uitgeverij het balanseer stelt voor: de bundels "Nasleep" van Çağlar Köseoğlu en "Offerlam" van Dominique De Groen, een performance van Arno Van Vlierberghe en Jean D.L., en beeldend werk van Emma Raymaekers, Dominique De Groen, Jacky De Groen en Sébastien Conard.