Permeke draait door met het balanseer - AFGELAST

opening expo met poëzie, proza en beeldende kunst

Uitgeverij het balanseer kleurt je dag met krokante poëzie, vet proza en schitterende kunstenaarspublicaties. Sinds 2007. En in april ook in bibliotheek Permeke.

Op zondag 19 april, bij de start van Permeke draait door met het balanseer, mag je je verwachten aan heel wat poëzie, proza en beeldende kunst.

bundelpresentaties

Nasleep van Çağlar Köseoğlu 

Nasleep neemt de protesten rondom het Gezi Park in 2013 als vertrekpunt en verkent gaandeweg wat er is overgebleven van dit historische moment waarin een andere wereld voor het grijpen leek. Het zijn gedichten die laveren tussen ritmische, conceptuele en kritische noise enerzijds en postrevolutionaire affecten anderzijds, tussen politisering enerzijds en onmacht en radeloosheid anderzijds.

Çağlar Köseoğlu debuteerde in 2015 met het chapbook 34, een poëtische reeks die zich kritisch verhoudt tot de geschiedenis en het heden van Turkije. Zijn gedichten verschenen onder meer in Samplekanon, nY, Kluger Hans, Deus Ex Machina en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Hij is redacteur bij nY en Contrivers' Review en doceert aan Erasmus University College in Rotterdam.

Offerlam van Dominique De Groen

Het offerlam is een flexwerker. Het offerlam is op de vlucht voor het klimaat. Het offerlam is een wapen van massaconsumptie. Het offerlam bloedt champagne en fantaseert over de guillotine. Met geweld werd het offerlam vloeibaar gemaakt. Maar het offerlam will be back.

Dominique De Groen is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde de dichtbundels Shop
Girl (2017) en Sticky Drama (2019), werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 en won de Frans Vogel Poëzieprijs 2019. Momenteel werkt ze aan Corpus Britney, een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears.

performance

Ex-daemon van Arno Van Vlierberghe, begeleid op gitaar door Jean D.L. 

Hier staan we dan.
Het einde helder, grotesk in zicht.
Het krult zich snurkend tot een goed klinkend gedicht.
Mooie holle woorden waar iedereen van houdt.
Het romantiseren van de dood is een giftig iets.
De dood van een fruitvlieg is niet tragisch, is hopeloos.
Het beeld van de in witbier verdronken fruitvlieg wenkt naar me,
nodigt me uit ze op te laden met
betekenis, ze in te zetten in de eigen mythe, het eigen gewin.
Ik weet wat ik doe.

Arno Van Vlierberghe is dichter. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen her en der, offline en online. Vloekschrift, zijn debuutbundel, werd genomineerd voor de C. Buddingh’prijs 2018. Ex-daemon verschijnt in het najaar van 2020.

Gitarist Jean D.L. - gekend van zijn samenwerkingen met o.a. Mauro, Karen Willems en Jozef van Wissem - zorgt voor een spannend klankbeeld tijdens Arno’s lezing.

opening expo 

beeldend werk van Emma Raymaekers, Dominique De Groen, Jacky De Groen en Sébastien Conard

Emma Raymaekers (masterstudent grafische vormgeving aan het KASK in Gent)
De lege ruimte in de grafische vormgeving, de ruimte rondom het geprinte, de witruimte is een vanzelfsprekendheid en een logisch gevolg van het gedrukte. Een niet-vorm, die fysiek aanwezig is als papier, maar afwezig moet zijn als achtergrond van wat er gedrukt staat. De witruimte als de aanwezigheid van de afwezigheid. Kan deze niet-vorm, dit wit, bekeken worden zonder al te veel over de echtelijke vorm uit te wijden? Heeft de witruimte het gedrukte nodig om te bestaan?

Jacky De Groen
De kleurrijk geschilderde en atmosferische animatiefilms van Jacky De Groen werden geselecteerd voor internationale filmfestivals en zijn nu te zien in bibliotheek Permeke. 

Dominique De Groen
In de expo vier videowerken die deel uitmaken van het Corpus Britney-project en die onder andere gaan over de dubbelgangers van Britney Spears, brutale sterfscènes in horrorfilms en de duistere rituelen die voorafgingen aan de kolonisatie van de California.

Sébastien Conard (graphic novelist en kunstdocent aan het KASK)
Conard doctoreerde rond het beeldverhaal en de avant-gardes (KUL-LUCA) en publiceerde onder meer bij het balanseer, Bries, Imprimitiv, TiensTiens, Stripgids, nY, Rekto:Verso, De Witte Raaf en DW B. Hij bereidt momenteel de onderzoekspublicatie Post-Comic voor. Ontdek in de expo zijn abstracte beeldverhaal fo(u)r watt.

De tentoonstelling loopt van 19 tot en met 25 april 2020 en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

Extra

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat Permeke dicht tot en met 19 april 2020. Alle voorstellingen worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket hebben, krijgen een persoonlijk bericht met meer informatie. Ook de finissage van Permeke draait door met het balanseer op 25 april is afgelast.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

bekijk ook eens

Permeke draait door met het balanseer - AFGELAST

finissage expo met poëzie, proza, muziek, muziektheater

za 25 apr 2020 - 20.00 uur

Kom ook op de laatste dag van "Permeke draait door met het balanseer" genieten van poëzie, een recital, muziektheater en soundscapes. Met Gerard Herman, Vincent Geyskens, Jeroen van Rooij, Colette Broeckaert en Chiel Zwinkels.