Debussy 1918-2018

Inspiratielijstje

100 jaar geleden overleed Claude Debussy (1862-1918)

In een tijd dat heel Europa in de ban was van de muziek van Wagner wist Debussy zijn eigen originele en puur-Franse muziekstijl te ontwikkelen vol kleur en verfijning. Zijn invloed is zelfs nu nog nauwelijks te overschatten.

Ontdek Debussy in onze collectie.

Debussy's vader was een kleinhandelaar in keramiek en porselein en later ambtenaar op een kantoor van de spoorwegmaatschappij in Parijs. Zijn moeder zou vrij gewelddadig zijn geweest. Gelukkig werd zijn muzikale talent vroeg ontdekt en gestimuleerd door onder andere zijn tante Clémentine en zijn peetouders, waardoor hij naar het conservatorium kon.

Na zijn studie werd hij in 1880 pianoleraar voor de kinderen van de rijke mevrouw Nadezha von Meck, die tevens de weldoenster was van de Russische componist Tsjaikovski. Dankzij haar maakte Debussy reizen naar Zwitserland, Italië en Rusland. In 1884 won hij de Prix de Rome met zijn cantate L'enfant prodigue (De verloren zoon) en mocht hij enkele jaren in Rome doorbrengen.

Terug in Parijs in 1886 raakte hij tijdelijk onder de invloed van Richard Wagner, maar hij verwierp het Wagnerisme vrij snel weer. Hij leerde de eigenzinnige componist Erik Satie kennen, die hem stimuleerde muziek te schrijven die tegen de academische conventies in ging.

De Suite Bergamasque was een van de eerste composities waarin Debussy zijn eigen stem vond, met minder hiërarchie en meer vrijheid in de samenklanken. Het ene akkoord hoefde niet noodzakelijk op te lossen in een ander akkoord.

Debussy trok zich weinig aan van academische modes. Liever leerde hij van de natuur, van de Javaanse gamelan of van de Japanse prentkunst. Zijn alternatieve benadering had grote consequenties. En dat niet alleen qua harmonie, kleur of instrumentatie.

Zelfs in zijn hele denken over muziek en esthetiek was hij zijn meeste generatiegenoten ver vooruit. Toch waren zijn meeste revoluties fluwelen revoluties. De agressie van modernisten als Picasso en Stravinski was hem vreemd.

Zijn invloed is zelfs nu nog nauwelijks te overschatten. Zowel de filmmuziek van Hollywood als de experimenten van Messiaen, Escher en Boulez zijn er schatplichtig aan.

Bron: www.muziekweb.nl