Geen verhaal zonder schurk

Jeugdboekenmaand - lezing Geen verhaal zonder schurk

Spannende kinderverhalen vol helden en schurken, wie is er niet groot mee geworden? De Held is sterk en slim en weet door kracht, vindingrijkheid, moed en doorzettingsvermogen zijn doel te bereiken. De Schurk is dan weer de vijand, de antipode, het negatief van de Held: wreed, kwaadwillend en vastberaden de Held te dwarsbomen. De Schurk is hét obstakel dat de Held moet overwinnen om Held te worden. Grote Schurken maken grote Helden. Zonder Schurk is er geen verhaal.

Maar wie mag de Held zijn, en wie moet de Schurk zijn? Blijkbaar zijn de rollen verdeeld. Kinderboeken met meisjes in een hoofdrol zijn schaars. Nog steeds zijn de helden vooral witte jongens. En dat heeft belangrijke gevolgen want als lezers verplaatsen we ons in de personages waarover we lezen. We identificeren ons met hen of zetten ons af tegen hen. Helden en Schurken vertellen iets over wie ‘wij’ zijn en wie ‘zij’ zijn. Kortom, ze vertellen veel over of ‘je er wel mag zijn’. 

Aan de hand van populaire, minder bekende en kleurrijke verhalen nemen Rachid en Winny je in bibliotheek Permeke mee in de boeiende, belangrijke en niet altijd onschuldige wereld van de kinderboeken.
 

Rachid Atia werkt voor ErfgoedLab Antwerpen. Als erfgoedconsulent heeft hij veel ervaring op het vlak van publiekswerking en inhoudelijke programmatie rond thema's zoals stedelijkheid, transitie en multiperspectiviteit. Hij heeft een passie voor erfgoed en geschiedenis, voor verhalen en mythologie. 
 
Winny Ang is kinder- en jeugdpsychiater in Antwerpen en is gepassioneerd door een diversiteit van kleine en grote verhalen. Verhalen in haar groepspraktijk ‘t_verhaal maar ook ver daarbuiten. Winny geeft les aan UAntwerpen en schreef drie kinderboeken bij Studio Sesam en bij De Eenhoorn

 

Praktisch

  • voor volwassenen
  • duur lezing: van 20 tot 21.30 uur
  • gratis

 

Deze activiteit maakt deel uit van de Jeugdboekenmaand. Dit jaar is het thema “Helden en Schurken”.

 

bekijk ook eens

Jeugdboekenmaand in bib Permeke

programma-overzicht 2022

za 26 feb 2022 tot zo 27 mrt 2022

Het thema voor de Jeugdboekenmaand in 2022 is "Helden en schurken". Zoals steeds zorgt ook bibliotheek Permeke voor een programma boordevol leuke activiteiten en verhalen!