Helden en schurken in strips

Jeugdboekenmaand - lezing strips

Strips gelden als een wonderlijke spiegel van de maatschappij waarin ze tot stand komen. Veel oudere strips, zoals Kuifje of Suske en Wiske, zijn een eersteklas historische bron over de perceptie van tal van maatschappelijke thema’s: de rol van de vrouw, de positie van mensen met een andere huidskleur, wat "heldendom" is, hoe voorbeeldige figuren of hoe schurken afgebeeld worden.

Stripmaakster Dido Drachman en hoofdredacteur van Stripgids Roel Daenen, geven samen hun kijk op de stripgeschiedenis en -toekomst.


Roel Daenen studeerde geschiedenis in Gent en Lissabon. Hij is ook hoofdredacteur van faro, het tijdschrift van het gelijknamige Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Daarnaast werkt hij als freelancer. Zijn werk werd bekroond met de Geschiedenis- en de Frans M. Olbrechtsprijs. Een zittend gat is hem vreemd; momenteel broedt hij op een boek over de beroemde Catalaanse cellist Pau Casals. 

Dido Drachman is een Nederlandse met wortels in Indonesië. Dido studeerde illustratie en beeldverhaal, eerst in Utrecht en daarna in Brussel. Ze is freelance illustrator en striptekenaar. In 2020 kwam haar eerste beeldverhaal uit: Zwanendrifters (Scratch books).

 

Praktisch

  • voor volwassenen
  • duur lezing: van 20 tot 22 uur
  • gratis

 

Deze activiteit maakt deel uit van de Jeugdboekenmaand. Dit jaar is het thema “Helden en Schurken”.

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

bekijk ook eens

Jeugdboekenmaand in bib Permeke

programma-overzicht 2022

za 26 feb 2022 tot zo 27 mrt 2022

Het thema voor de Jeugdboekenmaand in 2022 is "Helden en schurken". Zoals steeds zorgt ook bibliotheek Permeke voor een programma boordevol leuke activiteiten en verhalen!