Programma > Kom dat Zine

Op deze pagina

Permeke draait door

met Troebel Neyntje

Dit onrealistische initiatief toont zijn werk, performance en publicatie in onze boekenwerf van beton. Troebel Neyntje nodigt zijn beste vrienden uit op een uitgelezen tentoonstelling, waar niemand een bladwijzer van wordt.

Kom dat Zine

van A tot Z

vrijdag 30 maart 2018: opening expo


19:23 Winkel van Merkwaardige Producten

19:23 Video performance Rippin’ for Gordon van Danny Devos. De put die hij groef tijdens Diggin' for Gordon vult hij met boeken uit zijn dierbare bibliotheek. De performance/installatie is een mash-up met onderdelen van de werken van diverse avant-garde kunstenaars uit de jaren '70. 
"On 11 September 2017 I ripped the 258 pages from John Fowles' The Collector, tore them in half and threw them in the Hole I've been Diggin' for Gordon in a basement at an undisclosed location in Antwerpen since 20 February 2006. The title refers to Gordon Matta-Clark whose last and major work 'Office Baroque' in Antwerpen I illegally visited at the start of my career as an artist. The performance/installation evolved into a 'mash-up' with ingredients from the works of various avantgarde artists from the 70's. For instance a slant row of florescent lights inspired by Dan Flavin takes care of lightning and an endless ladder as imagined by Vito Acconci makes it possible to get in and out of the hole. The work was made visible through a number of side actions and performances where I used some of the dirt I had been digging up. Most of the dirt was used to fill up James Lee Byars' tomb. As of 9 September 2017 the Hole will be filled with precious books from my private library."

20:11 Een actie van Nienke Baeckelandt. Bij Nienke komen beelden tot stand als resultaat van een drang om acties te stellen, waarin het spanningsveld tussen controle en intuïtie zeer belangrijk is. Ze zoekt de grens op tussen kunst en ons dagelijks leven.

20:43  Presentatie van Letterensoep door Idris Sevenans onder begeleiding van de ocCasio’sVoorgaand aan de bundel Letterensoep kreeg Idris Sevenans een tweetal kookboeken in handen. Dit is zijn interpretatie van de recepten, niet ondichterlijk vertaald en niet onuitgekookt dankzij Troebel Neyntje. De ocCasio’s zullen hem begeleiden in zijn tranendal.

21:43  Performance J. KrissisIn zijn tekenperformances is geen enkele stoeptegel nog veilig. Met of zonder publiek tekent J.Krissis op openbare plekken met krijt.

22:23  Wagonman vs Blaastaal. Wagonman is het soloproject van Luc Waegeman. Geïnspireerd door de punkwave en industrial tribal wave van de vroege jaren 80, werkt hij live met vintage synthesisers en experimentele soundscapes. Blaastaal is het langlopende audioproject van Bert Lezy, met wekelijkse uitzendingen op Radio Centraal. Blaastaal kan je gerust de aartsvijand van de context noemen.

Welke artiesten werken nog mee aan deze expo? Kijk onderaan...

zondag 29 april 2018: finissage expo


15:00  Performance en voorstelling publicatie Stoppen Met Lezen door Idris Sevenans, Bert Lezy en Cédric Daelman onder begeleiding van Wagonman vs BlaastaalBert Lezy, Idris Sevenans en Cédric Daelman gaan samen met jou op zoek naar de beste manier om af te kicken van literatuur. Deze publicatie begeeft zich op de dunne grens tussen zelfhulpboek en experimentele poëzie.

Welke artiesten werken nog mee aan de groepsexpo?


Zena Van den Block

Zena onderzoekt de betekenis van een beeld, en de waarde ervan. Hoe een beeld wordt ingezet en wat de conventies zijn die gehanteerd worden bij het vastleggen of tonen van een bepaald onderwerp. Inspiratie hiervoor vind ze overal in het dagelijkse leven. Het observeren van menselijk gedrag, reclame, sociale media, toerisme, of kortom archetypes van populaire massacultuur. Zowel de publicatie Wikipedia Visits als het werk Untitled (Mountain View) zullen te zien zijn.

Gijs Waterschoot
De publicatie van Gijs zal bestaan uit een samenstelling van onderlijnde zinnen en woorden die hij verzamelt uit uitleenboeken die te vinden zijn in de bibliotheek. De opzet is een verhaal te creëeren aan de hand van wat andere mensen belangrijk vonden in bepaalde boeken.

Ersi Varveri
Whear magazine - where to wear is een modeblad, ontworpen en geprint in Kruidvat, met bijdrages van verschillende auteurs: stijltips, straatmode, poëzie in de mode, enzovoort. Het blad is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek.

Jolijn Baeckelandt
Ruimte voor tijd
Van zeven tot tien
Van tien tot zes
Van zes tot elf
Van elf tot zeven.

Van zeven tot tien
Ontwaken

Van tien tot zes
Ontzien

Van zes tot elf
Wat nog rest

Van elf tot zeven
Bezweken.

Nogal gevoelig gestuurd
Van zeven tot elf
Van elf tot zeven.

Dennis Tyfus
Dennis zal zich occuperen met uitleenbare boeken van een bladwijzer te voorzien.

Maika Garnica
Maika neemt het sculpturaal medium als vertrekpunt om de relatie tussen kunstenaar, toeschouwer en ruimte te onderzoeken. Variaties in context en interactie doen de aard van haar werk voortdurend verschuiven, van sculptuur tot geluidsobject of gebruiksvoorwerp. Haar werken vormen prototypes die de complexe verhouding tussen vorm en materie articuleren en tegelijk tot nieuwe vormen van communicatie kunnen leiden.

Bram Van Meervelde
Humor is serieus en zaken waar serieus/gewichtig over gedaan wordt, zijn vaak heel grappig. Of de politiecamera’s op straat soms een microfoon nodig hebben? Verwarring schept duidelijkheid. Humor verlicht (meer lumen en minder gewicht).

Lissa Van Der Auwera
Nog nooit in het exotische Lokeren geweest te zijn was voor Lissa reden genoeg om vast lid te worden van onze Verboden te Lokeren promo-afdeling.

Sorry
Sorry is de officiële naam van een onofficiële organisatie. Het is een organisatie in de letterlijke zin van het woord: het functioneert als een organisme dat zich splitst en versmelt wanneer de gelegenheid zich voordoet. Zo heeft sorry 1 geest (?) maar vele gedaanten. Sorry geeft een permanente atelierplek aan 3 kunstenaars, heeft een ruimte voor tentoonstellingen en allerhande experimenten, en een open keuken omdat kunstenaars zelf ook moeten eten.

Eleonora Coen
Het herkauwen van onderwerpen vormt de basis voor de praktijk van Eleonora Coen. In haar werk probeert ze de lachwekkende circulariteit van het dagelijkse leven te spiegelen. De basis hiervoor legde ze in de schilderkunst, waarnaar bijgevolg steeds met vette knipogen verwezen wordt. In 2016 richtte Eleonora Coen het imaginaire bedrijf omg.co op. Hiermee organiseert ze evenementen en brengt ze publicaties uit.

Robby Blondbaard
Zien, kijken, gluren of staren? In een biotoop ontwaren we onze kaders. Het overzicht houden we voor bekeken. Het moet maar... oneindig ingeblikt door...

Marcel van Maele
Marcel van Maele (1931 - 2009), auteur en plastisch kunstenaar, debuteert in 1956 met de dichtbundel Soetja. Zijn literair werk heeft aanvankelijk een zeer experimenteel karakter, is uitgesproken rebels, vol zwarte humor en daverend van woordgeweld.

Tone Pauwels
In de jaren ‘60 is Tone medeoprichter van het legendarische café De Muze in Antwerpen en groeide hij uit tot beeldend kunstenaar. Ook theater speelde een grote rol in zijn carrière. Waarbij hij zijn stempel drukte op de "beeld"taal.

Werner de Vos
Oprichter van alternatieve galerie Salon Si&La (1995). Tegenwoordig te vinden op het Sint-Jansplein.

Margot De Clerck
'Hallo, ik ben Margot De Clerck, maker van het doek dat hier hangt. Ik werk graag met materialen die al een leven achter zich hebben. Ze zijn dankbaar omdat mensen er iets in zullen herkennen, ze voelen vertrouwd. Dus daarom nodig ik u uit om hier te schrijven, plooien, tekenen. Deze ruimte is voor u.'

Mia Syn
De zintuigen zullen geprikkeld worden.

Vaast Colson
De dunne grens tussen schilderkunst en de rol van de kunstenaar.

Caro Martens

Saskia Van der Gucht

Vrouw van Rinus

Lees het interview met Idris Sevenans

"Eigenlijk komen we de bib een beetje desorganiseren. Ik ben heel benieuwd wat dat zal geven!"

Kom dat Zine: Een expo met ongewone publicaties

Van 30 maart tot 29 april botst u in bibliotheek Permeke, naast de vaste collectie, op enkele kleine en vaak absurde publicaties tijdens de expo ‘Kom dat Zine’. Idris Svenans van het onrealistisch initiatief Troebel Neyntje probeert te verhelderen wat u ervan mag verwachten. Maar dat is moeilijk, want, “Troebel Neyntje wil eigenlijk net desorganiseren en de dingen niet letterlijk vertellen hoe ze zijn. En dat resulteert in absurde, humoristische parodieën die echt de moeite waard zijn”. Kom dat Zine!

Kleine bizarre publicaties aan touwtjes

“Dennis Tyfus stak bijvoorbeeld 152 000 bladwijzers tussen net zoveel boeken in de bibliotheek”, vertelt Idris. “Misschien ook wel in het boek dat u net ontleende. Deze mini publicaties passen supermooi in het concept en tegelijk is het natuurlijk ook volledig ridicuul om de bladwijzer al middenin een boek te stoppen dat nog gelezen moet worden. We hadden de bladwijzers ook op een stapel aan de balie kunnen leggen. Maar dat was dan weer niet hetzelfde.

Jolijn Baeckelandt verwerkte een heleboel reclameboekjes tot een nieuw reclameboekje. Zena Van den Block toont haar publicatie ‘Wikipedia Visits’. Daarin toont ze een verzameling van Wikipedia pagina’s die ze zelf vervolledigde met beeldmateriaal dat door Wikipedia niet gesmaakt werd en alle e-mail communicatie die ze daarover voerde. Een absurd, maar prachtig stuk.

En Robby Blondbaard, die heel veel last heeft van allergieën, maakte zijn eigen handleiding van zijn medicatie, gebaseerd op de bijsluiter ervan. Deze en een heleboel andere ongewone publicaties hangen aan touwtjes aan de muren en kan u zo inkijken. Sommige fragiele stuks zijn te bewonderen in kasten.”

De bibliotheek desorganiseren

‘Kom dat Zine’ toont allemaal kleine publicaties in beperkte oplages. Net het omgekeerde van wat u normaal in de bibliotheek aantreft dus. “Die publicaties zijn heel vaak fratsen”, legt Idris uit. “Sterker nog, het zijn vaak heel goeie fratsen en echt plezante dingen, maar altijd op heel kleine schaal en dus belanden ze nooit in een bibliotheek. Alleen nu wel. En dat maakt het meteen ook heel spannend. Want deze publicaties zijn het niet gewend om zich aan een groot publiek te tonen. En ze zijn vaak toch ook heel anders dan de andere uitgaven in de bib.

De expo eindigt bijvoorbeeld met een finissage ‘Stoppen met lezen’ en Danny Devos brengt een performance waarin hij boeken stuk scheurt. Dat zorgt ongetwijfeld voor een rare dynamiek. Eigenlijk komen we de bib een beetje desorganiseren. Ik ben heel benieuwd wat dat zal geven. Ik hoop dat de lezers en bezoekers van Permeke dit ook zullen smaken.”

Troebel Neyntje is een onrealistisch initiatief

“Met Troebel Neyntje hebben we sinds 3,4 jaar een vaste locatie op de Paardenmarkt. Maar we vonden het van in het begin raar om onze plek ook echt te benoemen”, legt Idris uit. “We zijn een collectief of galerij of nog iets helemaal anders of alles tegelijk. We doopten onszelf daarom tot een ‘onrealistisch initiatief’. Onze bezoekers mogen voor zichzelf uitmaken wat we voor hen zijn. Maar omdat je het echt wil weten, kan ik wel zeggen dat onze focus vooral ligt op publicaties en tentoonstellingen.

Toen Troebel Neyntje drie jaar bestond bijvoorbeeld, maakten we een gazet met nieuws uit 2045. 20 bladzijden boordevol parodieën op wat nieuws is. Van een weerbericht, over een kruiswoordraadsel tot iets wat op politiek zou kunnen lijken. In plaats van terug te blikken op de voorbije 3 jaar en een overzicht te maken, wilden we liever vooruitkijken.

Terugkijken vind ik heel vervelend, dat is goed voor als je dood bent ofzo. Of deze zomer legde Gijs Waterschoot een berg zand in onze etalage met daarop de woorden ‘Free Mountains’. Daarbij hoorde ook een publicatie boordevol beelden van andere ‘free mountains’ die hij aanbood op www.tweedehands.be. Eigenlijk geven we allerlei absurde publicaties uit via onze uitgever Troebel Neyntje.”

Niet alles moet altijd helemaal duidelijk zijn

“Wat we met onze kleine publicaties willen teweegbrengen? Goh, goeie vraag. Desorganiseren en parodieën en humor brengen? Ik vind het gewoon veel krachtiger om een boodschap indirect te brengen dan alles letterlijk te benoemen. Ik wil niet de vlaggendrager zijn. Het moet wat clever blijven en het mag soms zelfs flauwekul zijn. En daarmee vertellen we vanalles, zonder het echt te zeggen.

Dat doen we bijvoorbeeld ook in onze stek op de Paardenmarkt. We hadden daar een witte ruimte van kunnen maken die telkens weer wordt ingevuld door de expo van dat moment. Maar dat doen we bewust niet. De hele ruimte ademt een ateliersfeer van werk dat af is, werk waar nog aan gewerkt wordt en in elke hoek schuilt een grap. De onduidelijkheid wordt bewust bewaard. En dat is ok, het moet nu eenmaal niet altijd allemaal duidelijk zijn.

Alles wat wij doen is gebaseerd op iets dat we hebben gezien en waar we iets bij hebben gedacht. En daar maken we dan een publicatie over. Wanneer je dan moet uitleggen wat je deed en waarom, moet je die hele beweging, waar je soms super lang aan hebt gewerkt, weer helemaal omdraaien. En dat is moeilijk. En tegelijk is dat ook net niet de bedoeling. Want dan ontkrachten we het.”

Idris Sevenans @ Permeke


Interview door Leila Kandil