Open Call kubus

voor mensen van 15 tot en met 25 jaar

deadline voor inzenden: 25 oktober 2023

Hey! Jij bent hier omdat je een idee hebt voor de jongerenbib van Permeke in de kubus of meer te weten wil komen over de open call. Fijn! Op deze pagina vind je alle info die je nodig hebt.

Voel jij jouw ideeën borrelen? Klik op de inschrijflink en stuur jouw idee op (dat mag zelf in één zin beschreven zijn) of kom langs in de kubus tijdens de openingsuren en ga met ons aan het brainstormen.
Wij kunnen luisteren, deze pagina met jou doorlezen of je helpen het inschrijvingsformulier in te vullen.


Wat: jij pitcht jouw idee voor de jongerenbib en wij helpen jou, samen met andere jongeren, om het waar te maken. Dit doen we via een professioneel begeleidingstraject met budget tot 2000 euro en materiaal: een glazen bib vol boeken, technisch materiaal en veel meer.
Jouw idee kan gaan over een workshop, een samenkomst, een concept met boeken, iets met kunst en creatie, lezen en schrijven, filosoferen en groeien. Van een leesclub tot een avondvullend programma, zo klein of groot of intiem of open als jij het zelf wil.

Waarom: we willen dat onze jongerenbib een plek is voor en door jongeren. Met activiteiten die door jullie worden georganiseert, heeft de jongerenbib een uniek aanbod aan alle Antwerpse jongeren. 
Als organisator van een activiteit leer je veel bij!

Wie: voor alle mensen tussen 15 en 25 jaar die in Antwerpen wonen, studeren of werken en mee de bib willen innemen. Je kan alleen inschrijven of in groep. Je moet geen ervaring hebben met organiseren of expert zijn in jouw onderwerp. Een idee is al wat je nodig hebt, de rest doen we samen!

Tijdlijn:
Schrijf je in vóór woensdagavond 25 oktober. Bij je inschrijving kies je voor één van de twee projectdagen. Als je dit hebt gedaan, zet deze dag dan ook even in je agenda!

 • Maandag 30 oktober van 11u-19u in kubus (herfstvakantie)

 • Zaterdag 18 november van 11u-19u in kubus

Op deze projectdag geef je samen met ons en andere jongeren met ideeën jouw idee vorm, kan je ideeën combineren en partners zoeken. We helpen jou met het uitwerken van jouw idee en je krijg een workshop ‘how to pitch’ om te leren jouw idee goed te verwoorden. Daarna ga je in gesprek met onze jury.

De jury kiest half november een vijftal projecten waar we mee doorgaan. Als jouw idee niet helemaal in de bib past gaan we samen met jou op zoek naar een plek waar het beter zou passen. Als het wel past maar nog niet helemaal af is kan je meedoen aan een volgende open call. We willen dat iedereen die enthousiast is aan de slag kan met hun idee!

Eind november start je begeleidingstraject: je komt samen met ons op minimum vijf momenten om je idee verder uit te werken. Wij helpen je met alles van conceptontwikkeling, budgetbepaling, sociale media promotie, praktisch uitwerken en meer. 

In het voorjaar van 2024 wordt jouw idee met onze ondersteuning uitgevoerd in de jongerenbib!

Inspiratie:
Onze jongerenbib is een plek voor en door jongeren. We zien dat de projecten die het beste werken en waar mensen het meest uit leren diegene zijn waar jongeren het zelf voor het zeggen hebben. Dit jaar willen we deze ideeën samen krijgen op verschillende momenten via de open call, zodat iedereen elkaar kan inspireren, er nieuwe contacten en samenwerkingen worden gevormd en de bib nog meer een bruisende plek wordt!

De jongerenbib werkt rond een paar belangrijke thema’s. Voor de open call gaan we op zoek naar ideeën die binnen deze thema’s passen: 

 • Een plek maken voor verhalen vertellen en beleven en experiment

 • Genieten van lezen en taal

 • Gratis activiteiten om nieuwe skills te leren

 • Ontmoeting en identiteit 

 • Voor en door jongeren

Niet zeker of jouw idee in de jongerenbib past? Doe gewoon mee en dan kunnen we samen zoeken naar een plek waar het wel kan! De skills die je leert gaan sowieso van pas komen.

Dit project is voor…

 • de introverten en de extraverten

 • de boekverslinders en de digitale experts

 • de influencers en de mensen die liever anoniem blijven

 • de ondernemers met een groot uitgewerkt concept en de dromers met een klein, vaag idee

 • de mensen die graag alleen werken of met iemand bekend en willen samenwerken met nieuwe mensen

…voor iedereen tussen 15 en 25 met een idee dus!

In de video hieronder zie je hoe andere jongeren hun projecten vormgaven in de kubus
(COMING SOON!)
 

In de Antwerpse bibliotheken werken we rond verschillende periodes en thema’s die jullie misschien kunnen inspireren:

 • poëzieweek (januari)

 • opening zadenbib (maart): activiteiten rond planten en klimaat 

 • mentale gezondheid (mei): 

 • boekenmaand (november): een hele maand rond lezen, verhalen en vertellen