Wetenschap Centraal

Lessen voor de stad na corona

Stijn Oosterlynck, stadssocioloog van de Universiteit Antwerpen bespreekt tijdens Wetenschap Centraal de kwetsbaarheden van de stad die zichtbaar werden tijdens de epidemie. Hij blikt mee vooruit en zoekt naar oplossingen op het vlak van huisvesting, publieke ruimte en gezondheidszorg. We nodigen je uit om mee te komen nadenken over een versterkte veerkracht van stad en mens en een nieuw toekomstplan voor de stad.

De Corona-pandemie heeft haar wortels in de wild om zich heen grijpende verstedelijking in Azië. Tegelijkertijd heeft ze ook een verregaande impact op het leven in steden overal ter wereld. De maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, raken het stedelijk leven in haar hart. Steden floreren op ontmoeting en dichtheid, het coronavirus helaas ook. De publieke ruimte in de stad bleek de voorbije maanden niet te beantwoorden aan de noden van diverse groepen om elkaar te ontmoeten, te sporten, wandelen en van de natuur te genieten. De ongelijke woonsituaties, met vele gezinnen die kleinbehuisd zijn of wonen in een appartement met hoogstens een klein terrasje, maakt dat bij veel stadsbewoners de lockdown extra hard aankwam.

Wetenschap Centraal

Wetenschap centraal is een programma ism met de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen.

Geen aula of monoloog, academische sfeer of klassiek debat, maar een informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.
Wetenschappers vertellen in een gemoedelijke sfeer en onder begeleiding van moderator Sven Pichal over hun werk en passie. Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend: voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis!

Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Gratis

Extra

19u30 - 21u15

beperkt aantal deelnemers

vooraf inschrijven

 

bekijk ook eens

Wetenschap Centraal

Inclusie: recht of plicht?

wo 23 sep 2020 - 19.30 uur

Beno Schraepen van de AP Hogeschool praat tijdens deze editie van Wetenschap Centraal over inclusie in het onderwijs.

Wetenschap Centraal

Lumumba: radicale dekolonisatie

wo 7 okt 2020 - 19.30 uur

Matthias De Groof van de Universiteit Antwerpen praat tijdens deze editie van Wetenschap Centraal over radicale dekolonisatie in Congo.

Wetenschap Centraal

Criminaliteit voorspellen: big data of big brother?

wo 9 dec 2020 - 19.30 uur

Wim Hardyns van de Universiteit Gent praat tijdens deze editie van Wetenschap Centraal over het voorspellen van criminaliteit aan de hand van computermodellen.