De Nieuwe Zijderoute

Een lezing van Stefan Blommaert (Legends of Liondance)

Stefan Blommaert geeft een lezing over de Nieuwe Zijderoute ("Belt and Road Initiative"). Wat houdt die economische handelsroute in en welk effect heeft het traject op de wereld? Kom er meer over te weten in het auditorium van Permeke.

"Najaar 2013: de Chinese president Xi Jinping lanceert het idee van een Nieuwe Zijderoute. Het "Belt and Road Initiative", zo noemt hij het. Xi wil het historische handelstraject (en de daaraan verbonden positie in de wereld) nieuw leven inblazen door de transportinfrastructuur in de landen langs de route te gaan vernieuwen. Wegen, spoorwegen, bruggen, pijpleidingen, havens, luchthavens, in Aziatische landen, in Kazachstan, Iran, Turkije, of dichter bij huis, in Centraal- en Oost-Europa, maar ook in Afrika, waar de Chinezen al een lange aanwezigheid en ervaring hebben.

Het project is niet onomstreden. Critici waarschuwen ervoor dat China al die infrastructuurwerken niet gratis bouwt. Er moet geld worden geleend door de betrokken landen, liefst bij Chinese banken. Chinese bedrijven nemen soms ook een loopje met milieunormen of ze respecteren niet altijd de bij ons als normaal beschouwde arbeidsomstandigheden.

Maar China zet zijn indrukwekkende zijderouteplannen voort. Het Westen staat erbij en kijkt ernaar. Schoorvoetend probeert de Europese Unie een antwoord te bieden op de economische opmars uit China. Maar de concurrentiestrijd lijkt te worden uitgevochten met ongelijke wapens. Het valt af te wachten wat de toekomst biedt."

- Stefan Blommaert

 

 


Praktisch

bekijk ook eens

Legends of Liondance: Chinese cultuur in en rond Permeke

programma-overzicht Legends of Liondance in 2023

vr 13 jan 2023 - 10.00 uur tot zo 29 jan 2023 - 16.00 uur

Vier samen met ons Chinees Nieuwjaar en leer de traditionele Chinese cultuur beter kennen! Bezoek de oosterse expo met boeiende legendes en knappe leeuwenkoppen, kom naar het Chinees Nieuwjaarsfestival en schrijf je in voor de workshops en events. Een overzicht vind je hier.