LGBTQ History Week

Het Roze Huis & Antwerp Pride

Het Roze Huis en Antwerp Pride slaan de handen in elkaar voor de eerste LGBTQ History Week in Antwerpen, tijdens de week waarin 50 jaar geleden de Stonewall rellen uitbraken in New York.

  • 26 juni: documentaire in Permeke
  • 26 juni: midzomeravond in Permeke
  • 28 juni: memorandum in Permeke
  • 29 juni: documentaire in Cartoon's
  • 29 juni: themafeestje in Den draak
  • 30 juni: documentaire in Cartoon's
     

Programma in Permeke:

1. Documentaire 'Strijders voor de Liefde'
woensdag 26 juni van 9.30 tot 10.45 uur

Schrijf gratis in via info.permeke@antwerpen.be.

Documentairemaker Sipke Jan Bousema stelde vast dat veel mensen niet weten waarom Pride optochten zo belangrijk zijn en wat er eigenlijk gevierd wordt. Terwijl het ooit als een demonstratie is begonnen waarin holebi’s opkwamen voor hun rechten. In een reis rond de wereld, toont Bousema wie vandaag de strijders voor de liefde zijn.

09:30  Inleiding door Jinnih Beels
09:45  Start documentaire
10:30  Nawoord door Joke Weckesser
10:45  Einde

2. Holebi-pioniers: toen en nu
woensdag 26 juni van 20 tot 22 uur

Schrijf gratis in voor deze vrolijke midzomeravond.

Vandaag hebben holebi’s en transgenders heel wat wettelijke rechten opgebouwd en is de maatschappelijke aanvaarding van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders vrij groot. Dit was uiteraard niet altijd het geval. Heel wat “pioniers” hebben hierin een belangrijke rol gespeeld door op de barricaden te staan.

Fleur Pierets fungeert als gastvrouw van deze avond en ontvangt enkele jonge strijders die de uitdagingen van morgen aangaan. Zij komen vertellen over de strijders van het eerste uur, die hen hebben geïnspireerd.

Stijn Depoorter is hoofdredacteur van ZIZO en probeert zo de LGBT+ community met elkaar te verbinden. Als extraverte introvert uit hij zijn activistisch kantje vooral met zijn pen. Op zijn site Stijnzijn schrijft hij over het leven en hoe dat te leiden.

Hind Eljadid is een woordkunstenaar, performer, schrijver, presentator,en moeder. Daarnaast organiseert ze maandelijks het platform ZonderWolk en Slam Aleikum. Ze won in 2017 De Van Dale Spoken Award en eind 2018 ontving ze de Bill Award tijdens de Ultima's.

Jitske Van de Veire is woordvoerder voor Wel jong niet hetero en wil zich daarmee ook echt inzetten voor de LGBT community. Verder is ze vooral bezig met haar knippen en een duidelijk statement maken op Instagram rond bodypositivity, zelfliefde en hoe een lesbische jonge vrouw zijn in deze maatschappij. Ze probeert een boodschap door te geven, dat je echt eerst voor jezelf mag opkomen, de rest volgt wel.

Inke Gieghase verspreidt woorden 24/7 als journalist, activist en spoken word artiest. Zij probeert een plek te creëren waar het woord “taboe” geen betekenis meer heeft.

Met een boekenstand door Kartonnen DozenDe buitenbar serveert de nodige verfrissingen. Muzikale intermezzo's van Jaouad Alloul maken de avond compleet.

3. Voorstelling Memorandum
vrijdag 28 juni van 11 tot 12.30 uur

Schrijf gratis in via marieke.jochems@hetrozehuis.be

Naar aanleiding van de nieuwe beleidsperiode die is aangebroken voor de steden en gemeenten, lanceert de provinciale koepel van Het Roze Huis een memorandum. 

Hoe kan de stad Antwerpen haar bestuursakkoord op vlak van seksuele en gender diversiteit nog concreter maken? Met een aantal gerichte suggesties steunen zij de stad om de koploper te zijn inzake regenboogbeleid. 

Met Marieke Smeyers en Tom Meeuws

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis