Regenboogliteratuur #lgbtq

Inspiratielijstje

In het kader van het Antwerp Queer Arts Festival stellen wij onze regenbooglijst voor:

Maggie Nelson, “The Argonauts” (2015)
Dit autobiografische werk verlegt de grenzen van wat we over literaire genres en genderidentiteiten weten. Nelson vertelt openhartig over haar leven, en het samenzijn met haar genderfluïde partner Harry.

Michael Cunningham, “A Home at the End of the World” (1990)
Een prachtige verhaal over drie mensen op zoek naar het geluk, die samen de traditionele normen van familie en vriendschap achter zich laten. Jonathan en Bobby zien elkaar in het New York van de jaren 1980 terug, nadat ze elkaar uit het oog waren verloren. De twee zijn samen opgegroeid, en waren vrienden, lovers, maar ook zoals broers voor elkaar. Als Bobby bij Jonathan en diens huisgenoot Clare gaat wonen, ontwikkelen zich nieuwe relaties tussen de drie. Dit verhaal neemt je mee op een achtbaan van gevoelens: de brutale realiteit van AIDS in het homomilieu in de jaren ‘80, het contrast van het snelle leven in New York en de rustigheid van het platteland, de liefdevolle verbondenheid van een zelf gekozen familie en hun kind.

Virginia Woolf, “Orlando” (1928)
Orlando is een ode aan de liefde en het leven, die Virginia Woolf aan haar geliefde Vita Sackville-West heeft opgedragen. De avonturen van de jonge Orlando beginnen in 1588 en eindigen in het London van 1928, het moment waarop Woolf deze roman heeft geschreven. Maar Orlando reist niet alleen doorheen de tijd; ook doorheen de wereld en over de grenzen van sekse en gender.

Ali Smith, “Autumn” (2016)
De New York Times noemde “Autumn” “The first great Brexit novel”, maar het zou Ali Smith niet zijn als er niet ook een holebi verhaallijn (of twee) in haar meest recente roman zouden voorkomen. In een soort van stream-of consciousness worden we meegenomen naar het leven van de Britse Elisabeth Demand. Ze bezoekt haar moeder op het platteland waar ze ook opgroeide, en we beleven met haar mee hoe het alledaagse leven met herinneringen aan vroeger verbonden is. Elisabeth bezoekt haar oude buurman Daniel Gluck in het rusthuis, en begint meer en meer inzicht te krijgen in zijn leven, en de invloed die hij reeds vanaf jonge kinderjaren op haar had en nog steeds heeft. Een aanrader voor de kunstliefhebber, de nostalgicus en iedereen die zich soms afvraagt waar de wereld in Hemelsnaam naartoe gaat.

Jonathan Coe, “The Rain before it Falls” (2007)
In deze roman volgen we de verhalen van drie generaties Engelse vrouwen. Een erfenis brengt een mysterieus geheim aan het daglicht, dat van generatie tot generatie werd doorgegeven… een spannend boek vol nostalgie, en een kijkje in het lesbische leven in de jaren 1950 en ‘60.

Jeffrey Eugenides, “Middlesex” (2002)
Een bestseller en veelgeprezen roman rond het intersex hoofdpersonage Cal Stephanides.

Alison Bechdel, “Fun Home” (2006)
Een graphic novel om u tegen te zeggen. De Amerikaanse schrijfster Alison Bechdel vertelt over haar kindertijd en jeugd, en hoe ze haar eigen lesbische identiteit heeft verkend. Maar Alison is niet de enige queer persoon in haar familie… Bechdel schrijft en tekent met een ongelofelijk goed oog voor detail. Het boek is vol momenten die wij als LGBTQ lezers ongetwijfeld uit ons eigen leven herkennen.

Patricia Highsmith, “Carol” (1952)
De eerste lesbische roman met een positieve afloop! Oorspronkelijk werd dit prachtige boek onder een pseudoniem uitgebracht en als stationsroman verkocht. Twee jaar geleden zeer succesvol in een Hollywood film getransformeerd. Het verhaal van Carol en Therese is om verliefd op te worden en opnieuw en opnieuw te lezen.

Sarah Waters, “Tipping the Velvet” - “Fluwelen Begeerte” (1998)
Een lesbische klassieker.

Maud Vanhauwaert, “Ik ben mogelijk” (2011), “Wij zijn evenwijdig” (2014)
Met haar poëziebundels wil Maud Vanhauwaert de lezer uit balans brengen, zichzelf uitdagen en de inhoudelijke en vormelijke grenzen van poëzie aftasten.

Alice Walker, “The Color Purple” (1982)
Een klassieker van de lesbische, feministische and Afro-Amerikaanse literatuur. Voor velen ook bekend als film of musical.

Tom Lannoye, “Kartonnen Dozen” (1991)
In zijn autiobiografische roman schetst Lannoye het volwassen worden en de ontdekking van homo-zijn.