De herinnering aan de Roemeense revolutie van 1989

Lezing Vredescentrum

Journalist Pieter Stockmans (MO* Magazine) deelt de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn vele bezoeken aan Oost-Europa. Hoe wordt er in een land als Roemenië omgegaan met de erfenis van de Koude Oorlog en de bloedige revolutie van 1989? En welke rol speelt de Europese Unie hierin?

Aan de hand van eigen foto’s, terreinonderzoek en interviews met Roemeense schrijvers laat hij ons nadenken over vragen als: wat is de politieke erfenis van het communisme in Roemenië? Welke plek krijgt de herinnering aan dit verleden vandaag in politieke discussies en populaire cultuur? Gaan verschillende generaties er anders mee om? En zijn er verschillen met andere Oost-Europese landen, zoals Polen?

Stockmans reageert vanuit zijn expertise en betrokkenheid bij de actuele situatie in Oost-Europa op de getuigenissen die in Antwerpen gefilmd werden. Hoe kijken Roemeense migranten terug op de geschiedenis van de Koude Oorlog? Verschillen hun verhalen van die van inwoners van Roemenië?

Er is de mogelijkheid om op de getuigenissen te reageren en vragen te stellen aan de spreker.

Na afloop is er een receptie. Je kan dan ook de tijdelijke expo "Over de Muur. Herinneringen aan 1989" in Permeke bezoeken.
 

Deze lezing is een van de vele activiteiten die het Vredescentrum dit najaar organiseert over de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn in 1989.

 

Praktisch

prijzen
  • Kassa: 5 euro

Extra

Duur lezing: 1 uur

Breng mee:
Covid Safe Ticket/-certificaat en identiteitskaart (vanaf 12 jaar).

Mondmasker verplicht.

bekijk ook eens

Over de Muur: herinneringen aan het communisme en 1989

expo Vredescentrum

wo 17 nov 2021 tot di 21 dec 2021

Ruim dertig jaar na de val van het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur vertellen 15 getuigen over hun ervaringen met communisme en democratie. EXPO VERLENGD TOT 21/12/2021.