Bibliotheek > De Levende Bibliotheek

De Levende Bibliotheek

Leen een boek van vlees en bloed!


Ga in gesprek met een Levend Boek over diens leven of passie. 

Vier organisaties vertegenwoordigen een thema en voorzien een persoon die zijn/haar verhaal vertelt. Je kan gesprekken aangaan over "Nieuw zijn in de stad", "Mentale gezondheid", "Dekolonisering" en "Klimaat" (urgentie rond klimaatverandering).
 

Nieuw in de stad: Aziz van Ligo Antwerpen

"Ik ben Abdelaziz en werk bij Ligo Antwerpen. Ik leefde een tijdje zonder papieren of onderdak en kende veel tegenslagen in België. Toch bleef ik positief in het leven staan."

Ligo Antwerpen versterkt volwassenen zodat ze mee kunnen in de samenleving. Het rapport lezen van je kind, betalen met je telefoon of papieren invullen voor je werk? Dat (en nog veel meer) kan je leren bij Ligo.
 

Klimaat: Keesha van Extinction Rebellion

"Ik ben Keesha. Voor mij is de klimaat- en ecologische crisis één van de grootste uitdagingen van deze tijd en daarom voel ik me genoodzaakt om actief te strijden voor een leefbare en rechtvaardige planeet."

Extinction Rebellion zijn mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat hen bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op aarde. Een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet.
 

Mentaal welzijn: Cindy en Peter van De Herstelacademie

"Ik ben Cindy. Op een ochtend werd ik wakker en kon ik niks meer. Wat volgde is een verhaal van depressie en burn-out maar ook van positiviteit en zoeken naar een andere weg, met de hulp van lotgenoten."

"Ik ben Peter. Ik heb asperger, ben gek op mijn zoon, fotografie en radio maken. Ik ben psychisch kwetsbaar en heb een verslavingsverleden, wat ik nu als ervaringsdeskundige gebruik om andere lotgenoten te ondersteunen en hoop te brengen."

De HerstelAcademie biedt vormingen aan over psychische gezondheid, kwetsbaarheid, veerkracht en persoonlijk herstel. Steeds gegeven in duo door trainers met ervaring in psychische kwetsbaarheid en trainers met een hulpverlenersachtergrond. Samen brengen ze een verhaal van hoop, begrip en mogelijkheden om je leven in eigen handen te nemen.
 

Dekolonisering: Nyanchama van Hand in Hand vzw

"Ik ben Nyanchama. 56 jaar, moeder van vier en grootmoeder van één. Ik werk als campagnecoach bij Hand in Hand om mensen bewust te maken van het belang van dekolonisatie."

Hand in Hand vzw strijdt tegen structureel racisme of een racisme dat ingebed is in onze maatschappij. Dekoloniseren betekent het blootleggen én aanpakken van koloniale machtsverhoudingen, de ideeën en de invloed die ze nog steeds hebben op onze samenleving.
 

"Het zijn onze verschillen en niet onze gelijkenissen die ons zo veelzijdig en veerkrachtig maken"
 

De Levende Bibliotheek is gecreëerd naar een idee van oud-stadsdichter Seckou Ouologuem met de Human Library als inspiratiebron.

Uit een interview van Antwerpen Leest:

"In de Levende Bibliotheek ontmoet je echte mensen, ervaringsdeskundigen van de echte school: het leven dus. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over verlies, geluk, hoop, verdriet, maar ook hoe ermee om te gaan, wat je eruit kan halen, wat van belang is voor hen persoonlijk...

Praten met een Levend Boek kan een remedie zijn tegen vooroordelen en taboes, dat is exact waarom de "Human Library" in eerste instantie ontstaan is. Andere mensen hebben inzichten die jou verder kunnen helpen inzien, ontkrachten of versterken. Wij samen vormen de mensheid. Het zijn onze verschillen en niet onze gelijkenissen die ons zo veelzijdig en veerkrachtig maken.

Er is nog veel werk te doen, er zijn nog veel vragen te stellen. Waarschijnlijk heeft iemand die een (levend) boek gaat ontlenen al stappen ondernomen om een materie te begrijpen. Hoe zorgen we er dus voor dat we niet alleen open deuren intrappen? 

Hoe dan ook: het concept blijft sterk aangezien het interessant is voor beide kanten. Je maakt iets mee en je deelt je ervaring met iemand die daar iets mee is. Je deelt je kennis met iemand die dat erkent, herkent en apprecieert.

Ook de manier waarop is belangrijk. Je kan inzichten krijgen over hoe mensen denken, voelen, leven en hoe de verhoudingen tussen mensen zijn. Dat de dialoog enkel tussen twee mensen gebeurt, maakt dat het bereik niet erg breed is, maar maakt het langs de andere kant veel persoonlijker en dus impactvoller."


Antwerpen Leest ging ook praten met twee Levende Boeken: Aziz en Cindy. Dat interview lees je hier.

 

Praktisch

De Levende Bibliotheek ligt even stil. Vanaf zaterdag 25 november 2023 (op het vertelfestival Antwerpen Vertelt) kan je de Levende Boeken opnieuw "uitlenen".