Rebuilding Raqqa

Film, nabespreking en expo

FILM: Rebuilding Raqqa


“Bom na bom na bom.”

Dima is aardappelen aan het schillen in de keuken wanneer er raketten op haar huis worden afgevuurd. Ze verliest een been en twee vingers. Er vallen 7 doden. Allemaal burgers.

Ar-Raqqah, in het noorden van Syrië, wordt in 2014 door de jihadistische terreurbeweging IS uitgeroepen tot hoofdstad van het Kalifaat. Het is dan ook een grote symbolische overwinning tegen terreur wanneer strijders van het SDF - de Syrian Democratic Forces - de stad op 20 oktober 2017 opnieuw bevrijden.

Om de weg vrij te maken voor deze Koerdisch-Arabische alliantie, wordt de stad 4 maanden lang gebombardeerd door een internationale coalitie onder leiding van de VS. Ook België maakt daar deel van uit. Bij de bombardementen vallen volgens waarnemers meer dan 1400 burgerdoden.
Journalist Roel Nollet en Midden-Oostenkenner Willem Staes reizen naar Raqqah om vast te leggen wat de gevolgen zijn voor de bevolking en hoe groot de uitdagingen zijn voor lokale organisaties om de stad herop te bouwen.

Een reportage van Roel Nollet ism Willem Staes
©2019 The Redhorse Collective
met de steun van het Fonds Pascal Decroos


Na de film volgt een nabespreking met:


Roel Nollet, journalist en Willem Staes, beleidsmedewerker Midden Oosten – 11.11.11

Moderatie door Brigitte Herremans, vorser aan de Universiteit Gent waar ze onderzoek doet naar de mogelijke invloed van kunst op rechtvaardigheid in Syrië.

 

EXPO

Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont

Vrij te bezichtigen in de Kubus van Permeke tijdens de openingsuren van de bib, van 3 tot 22 november.
 

bekijk ook eens

Raqqa, een stad die weer voorzichtig haar gezicht toont

EXPO

di 3 nov 2020 - 10.00 uur tot zo 22 nov 2020 - 14.00 uur

In het kader van de 11.11.11.-campagne Changemakers trok De Morgen-fotograaf Tim Dirven naar Raqqa in Syrië. Hij bezocht er partnerorganisatie Totol, een voorbeeld van zo’n straffe changemaker. In de verwoeste Syrische stad Raqqa geeft ze nieuwe kansen aan de Syrische bevolking.