Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Het Steen

Het hoofdkwartier van de Zwarte Madam

Het Steen, het oudste bewaard gebleven gebouw van Antwerpen uit 1200, speelt een grote rol in de leefwereld van Suske en Wiske.

Vandersteen maakte er het hoofdkwartier van de Zwarte Madam en haar kornuiten Kludde en Lange Wapper van. De toverkol spookt er al rond sinds 1947, wanneer ze voor het eerst haar opwachting maakt in het vijfde stripverhaal van Suske en Wiske.

In ‘De Zwarte Madam’ probeert de helleveeg zich samen met Kludde en Lange Wapper te wreken op de mensheid die banger is geworden van atoomwapens dan van echte spoken en geesten. Ze manipuleren hierbij Lambik zodat hij in hun plaats terroristische aanslagen gaat plegen. Later stelen ze ook het goud van de Nationale Bank van België. Aan het einde van het album wordt de Zwarte Madam verslagen en verbannen naar Fantasia, "de hemel voor gepensioneerde fantasiewezens". Aan het einde van het album ‘De zingende zwammen’ (1960) blijkt dat ze hier nog altijd verblijft.

Gardavu!

De heks kreeg pas terug een grotere rol in ‘De maffe maniak’ (1977), waar ze de rijke zakenman Big Shot ontvoert om hem tot haar opvolger te maken. In ‘Amoris van Amoras’ (1984) is ze samen met andere slechte personages uit eerdere albums naar Amoras verhuisd, waar ze haar leven lijkt te hebben gebeterd en voortaan deel uitmaakt van de hofhouding. Later blijkt dat ze nog steeds onverbeterlijk slecht is. In ‘De verdwenen verteller’ (2002) ontvoert ze Suske en Wiske-tekenaar Paul Geerts, zodat hij een nieuwe stripreeks kan maken rond haar. Ze verandert Schanulleke in een kwaadaardig klein meisje in het album ‘De treiterende trien’ (2007) en in ‘De stuivende stad’ (2010) heeft de feeks het snode plan om Antwerpen te vernietigen. Dat lukt niet, want in het recente verhaal ‘Het gewiste Wiske’ (2020) duikt de toverheks opnieuw op in onze metropool.

In ‘De kronieken van Amoras’, de volwassen spin-off van Suske en Wiske, speelt de Zwarte Madam een hoofdrol in het album ‘Gardavu’, tevens de favoriete vloek van de toverkol. “Gardavu” is een verbastering van “garde-à-vous” (geef acht, opgepast).

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Het Steen
  • Willem Ogierplaats 1
  • 2000 Antwerpen