Literaire calaveritas - grappige grafschriften voor de levenden

workshop voor leerlingen van 11 tot 12 jaar

De calaveritas (letterlijk: schedeltjes) zijn grappige, sluwe verzen die levende mensen afschilderen alsof ze dood zijn. Het zijn traditionele Mexicaanse composities die deel uitmaken van de viering van de Dag van de Doden (Día de Muertos). Ze gaan meestal vergezeld van tekeningen van schedels, vandaar hun naam.

Je kan met je klas in bibliotheek Permeke met veel liefde en humor calaverita-verzen komen schrijven voor vrienden en kennissen! Schrijf je klas in voor de workshop van 9 uur, 10.30 uur of 11 uur (klik op de inschrijvingsknop en vul het formulier in). Je inschrijving is pas definitief na bevestiging.

De workshop wordt gegeven door Sandra Olguín, een Mexicaanse schrijfster die in 2014 naar Antwerpen verhuisde. Ze heeft enkele verhalen gepubliceerd in verschillende Spaanstalige literaire tijdschriften. Haar eerste roman La Ciudad antes llamada Distrito (Penguin Random House) werd in oktober 2018 gepubliceerd. Tegenwoordig werkt ze aan twee nieuwe projecten, waaronder een roman die zich in Antwerpen afspeelt. Ze is ook stafmedewerker bij het Centrum voor Mexicaanse Studies van de Universiteit Antwerpen.

De calaveritas stonden initieel bekend als panteones (begraafplaatsen) en ze vinden hun oorsprong in de 19e eeuw als een spottend grafschrift en een manier om ideeën of gevoelens uit te drukken die bij andere gelegenheden als beledigend zouden genomen worden. Ze dienen vaak als middel om politieke satire te uiten en vroeger werden ze zelfs gecensureerd. De eerste calaveritas (schedeltjes) werden in 1879 gepubliceerd in de krant El Socialista, van Guadalajara, Mexico. 

Calaveritas kan je schrijven voor familie of vrienden, maar meestal wordt dit gedaan voor beroemde mensen zoals politici, kunstenaars, enz. Tijdens deze workshop helpt Sandra Olguín leerlingen om grappige verzen te schrijven om Dia de Muertos te vieren zoals ze dat in Mexico doen.
 

Voorbeeld:

Calaverita voor Boris Johnson

De dood komt er eentje halen
die de Engelsen heeft doen falen.
Na al zijn Brexit-gedoe
was hij toch geen echte bijou.

Heel graag naar feestjes ging hij,
Ondanks de lockdowns was ie vrij.
“Keep calm and carry on” en al dat,
de regels vond hij niets anders dan prat.

Nu als Magere Hein hem ziet,
dan wil hij hem misschien toch niet.
Want met die ronde buik en dat haar
is onze Boris best wel zwaar!