School > Scholenwerking

Op deze pagina

Nieuwe indeling bibliotheek

Bibliotheek Permeke heeft haar collecties herschikt om meer plaats te maken voor kinderen en jongeren. Kom de nieuwe indeling van onze bib verkennen!

Eenmalige introductie

Wenst u de jeugdafdeling te bezoeken om uw klas eenmalig kennis te laten maken met de bib? Vraag minstens 4 weken van vooraf een afspraak aan via info.permeke@stad.antwerpen.be. 

Een introductie duurt 25 minuten. Onze klasbezoeken zijn voorbehouden voor Antwerpse klassen uit de 3de kleuterklas en het lager onderwijs (-12 jaar). 

Tijdens het schooljaar is het erg druk in de jeugdzone. We voorzien extra momenten voor intro's aan het begin en het einde van het schooljaar.

Frequent klasbezoek

Wenst u de bib volgens een vaste frequentie te bezoeken met uw leerlingen en materialen te ontlenen? Dan geeft u vóór 30 september uw voorkeur qua dag en tijdstip door aan info.permeke@stad.antwerpen.be. U kan kiezen voor een afspraak om de 6 weken of om de 8 weken. Geef vooraf de data door die voor u moeilijk liggen (zoals bosklassen, sportdag, verlofdagen,…). 

Op basis van het formulier stelt bib Permeke een afsprakenschema voor. We houden hierbij rekening met factoren zoals het maximaal aantal klassen per dagdeel, de personeelsbezetting, andere activiteiten in de bib en vakantieperiodes. Indien het voorstel niet past, zoeken we samen naar nieuwe data. Ook onderling ruilen met een andere klas van uw school is mogelijk.

Opgelet: Onze klasbezoeken zijn voorbehouden voor Antwerpse klassen uit de 3de kleuterklas en het lager onderwijs (-12 jaar). Omdat Bib Permeke veel klassen ontvangt en zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten de kans wil geven om op bezoek te komen, vragen we u vriendelijk om de gegeven data en uren te respecteren. Indien u de afspraak niet kan nakomen, gelieve dan één week op voorhand te verwittigen via 03 338 38 00 of info.permeke@stad.antwerpen.be.

Bibliotheek Permeke streeft ernaar om voor elke klas die regelmatig komt ontlenen in de bib minstens éen uitgebreide, inhoudelijke introductie in de jeugdzone per schooljaar te voorzien. Mits een goede voorbereiding kunnen we ervoor zorgen dat deze rondleiding zo goed mogelijk bij het lespakket en de lesdoelen aansluit. De introductie vindt plaats in het begin van het schooljaar en/of na de kerstvakantie.

Solo bezoek

Komt u als leerkracht liever alleen materialen ontlenen voor uw klas? Bij het eerste bezoek aan de bib ontvangt u een klaskaart (zie info hierboven) en kan u meteen aan de slag. Om ervoor te zorgen dat alle klassen optimaal van ons aanbod kunnen blijven genieten, is er een maximum van 3 materialen per kind per uitleensessie vastgelegd.

Projectweek

Organiseert u een projectweek op school? Contacteer ons dan via info.permeke@stad.antwerpen.be en ontleen extra materialen (max. 30) met uw klaskaart. Of vraag een boekenpakket of educatieve koffer aan via www.antwerpen.be.

Zelfstandig werk

Wenst u de bib op eigen houtje te verkennen met uw groep of klas (+12)? Dat kan tijdens de openingsuren van de bib. Stuur vooraf een mailtje naar info.permeke@stad.antwerpen.be, zodat we het aantal groepen in de bib kunnen doseren en de rust in de bib kunnen bewaren. In de bib zijn plaatsen voorzien voor groepswerk en individueel werk.

Praktisch:

- Om ons aanbod gemakkelijk terug te vinden, maken wij gebruik van handige pictogrammen.
- Bibliotheek Permeke beschikt ook over een Taalpunt voor anderstalige gebruikers of lesgevers.
- De bib is geopend vanaf 10u, vanaf dan kan er ingeschreven of ontleend worden.
- Grote tassen en boekentassen mogen niet in de bib. Er zijn lockers aan 1 euro of 50 cent (pand).
- U mag aan de dagverantwoordelijke (centrale balie) ook de sleutel vragen voor de vestiaire voor groepen.
- Er mag niet gegeten worden in de bib.

Rondleiding

Wenst u een uitgebreide rondleiding voor jongeren (+12) of volwassenen in alle zones van de bib? Dat kan tussen 10 en 16 uur. De rondleiding duurt ongeveer één uur. Op woensdag kan je geen rondleiding boeken.

Vraag minstens 4 weken van vooraf een afspraak aan via dit formulier. Zo kunnen wij de rondleiding afstemmen op de wensen en het niveau van uw groep.

Wil u na de rondleiding voor de hele groep een bib-kaart of een A-kaart aanvragen? Meld dit dan vooraf aan info.permeke@stad.antwerpen.bezodat we voldoende personeel kunnen voorzien aan de centrale balie.

Klaskaart

Bent u leerkracht in een Antwerpse kleuterklas of lagere school? En plant u een klasbezoek aan Bibliotheek Permeke? 
Vraag uw gratis klaskaart aan in de bib en voorzie uw klas een heel schooljaar lang van boeken en andere materialen.
De klaskaart wordt ter plaatse opgemaakt en is meteen klaar voor gebruik. 

Voordelen van de klaskaart:

 • Klassen worden gratis lid van de bib.
 • De leerlingen hebben geen individuele kaart nodig.
 • U beheert de klaskaart en heeft een overzicht van de geleende materialen via 'Mijn Bibliotheek'.
 • Uw klas kan een groot aantal boeken lenen.
 • U mag de boeken 6 weken bijhouden.
 • Leesgrage leerlingen krijgen de kans om meer boeken te lezen.
 • U kan niet alleen gratis boeken, maar ook muziek en films lenen.
 • U beslist wat er met de boeken gebeurt: in de klasbibliotheek bewaren of door de leerlingen mee naar huis laten nemen.
 • Eventuele problemen met het terugbrengen van materialen worden opgelost in overleg met de bibliotheekmedewerkers of met de klantendienst.
 • De groepsbezoeken verlopen sneller met een klaskaart.
 • U heeft toegang tot de digitale collectie van de bibliotheek via Mijn Bibliotheek voor scholen.


Meer informatie over de klaskaart?
Stel uw vraag aan info.permeke@stad.antwerpen.be.

Schoolactiviteiten

Naast klasbezoeken en rondleidingen, heten we klassen ook welkom voor allerlei culturele activiteitenAl onze schoolactiviteiten verschijnen op www.permeke.org/scholen. Hou deze pagina dus zeker in de gaten! Voor meer informatie over de culturele activiteiten kan u Secretariaat Permeke contacteren via 03 338 38 00 of info.permeke@stad.antwerpen.be. Ook als u opgenomen wil worden in de mailinglist kan u hier terecht.

Mijn Bibliotheek voor scholen

Maak voor uw school een profiel aan op Mijn Bibliotheek en geniet van heel wat voordelen:

 • De bibverantwoordelijke in de school heeft een overzicht van de klaskaarten en uitgeleende materialen. 
 • Leerkrachten kunnen nakijken welke materialen er op de klaskaart staan.
 • Leerkrachten kunnen materialen reserveren uit de catalogus en afhalen in de bibliotheek naar keuze.
 • Leerkrachten kunnen van thuis uit gratis gebruik maken van het Gopress online krantenarchief
 • Andere nuttige websites zijn Pressreader en GVA-archief.
 • Leerkrachten hebben toegang tot de Fundels prentenboeken en Fundels AVI-boeken.


Als bibverantwoordelijke van de school kan u een schoolprofiel aanmaken via deze link. Al wat u hiervoor nodig heeft, is één van de klaskaarten en een paswoord. Deel de gebruikersnaam (naam van de school) en het paswoord met de leerkrachten en koppel de overige klaskaarten aan het profiel.

Met deze handleiding maakt u in 15 minuten een schoolprofiel aan. Voor meer informatie kan u de Infolijn contacteren via 03 22 11 333 of de klantendienst via bib.klantendienst@stad.antwerpen.be

Achtergrondinformatie

Leeskracht is een digitaal kennis- en ontmoetingsforum voor basisonderwijs over jeugdliteratuur, leesplezier en leesbevordering. Maak je lid van de Facebookgroep.

Bib Permeke beschikt over een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen tussen 8 en 14 jaar en over een Taalpunt met taalleermiddelen Nederlands voor volwassenen.

Permeke wil een open huis zijn, bereikbaar en toegankelijk voor iedereen. Met dynamoOPWEG kan uw school gratis met De Lijn naar culturele activiteiten in bib Permeke. Lees het reglement en volg de handleiding. Heeft u vragen over een inclusief aanbod voor uw klasgroep, neem dan contact op via info.permeke@stad.antwerpen.be.

Voor extra informatie kan u steeds terecht op het bibportaal.