School > Schoolwerking

Op deze pagina

Klaskaart

Bent u leerkracht in een Antwerpse kleuterklas of lagere school? En plant u een klasbezoek aan Bibliotheek Permeke? Vraag uw gratis klaskaart aan in de bib en voorzie uw klas een heel schooljaar lang van boeken en andere materialen. De klaskaart wordt ter plaatse opgemaakt en is meteen klaar voor gebruik. 

Voordelen van de klaskaart:

 • Klassen worden gratis lid van de bib.
 • De leerlingen hebben geen individuele kaart nodig.
 • U beheert de klaskaart en heeft een overzicht van de geleende materialen via 'Mijn Bibliotheek'.
 • Uw klas kan een groot aantal boeken lenen.
 • U mag de boeken 6 weken bijhouden.
 • Leesgrage leerlingen krijgen de kans om meer boeken te lezen.
 • U kan niet alleen gratis boeken, maar ook muziek en films lenen.
 • U beslist wat er met de boeken gebeurt: in de klasbibliotheek bewaren of met de leerlingen mee naar huis.
 • Eventuele problemen met het terugbrengen van materialen worden opgelost in overleg met de bibliotheekmedewerkers of met de klantendienst.
 • De groepsbezoeken verlopen sneller met een klaskaart.
 • U heeft toegang tot de digitale collectie van de bibliotheek via Mijn Bibliotheek voor scholen.


Meer informatie over de klaskaart?
Stel uw vraag aan info.permeke@antwerpen.be.

Mijn Bibliotheek

Maak voor uw school een profiel aan op Mijn Bibliotheek en geniet van heel wat voordelen:

 • De bibverantwoordelijke in de school heeft een overzicht van de klaskaarten en uitgeleende materialen. 
 • Leerkrachten kunnen nakijken welke materialen er op de klaskaart staan.
 • Leerkrachten kunnen materialen reserveren uit de catalogus en afhalen in de bibliotheek naar keuze.
 • Leerkrachten kunnen van thuis uit gratis gebruik maken van het Gopress online krantenarchief
 • Andere nuttige websites zijn Pressreader en GVA-archief.
 • Leerkrachten hebben toegang tot de Fundels prentenboeken en Fundels AVI-boeken.


Als bibverantwoordelijke van de school kan u een schoolprofiel aanmaken via deze link. Al wat u hiervoor nodig heeft, is één van de klaskaarten en een paswoord. Deel de gebruikersnaam (naam van de school) en het paswoord met de leerkrachten en koppel de overige klaskaarten aan het profiel.
Met deze handleiding maakt u in 15 minuten een schoolprofiel aan. Voor meer informatie kan u de Infolijn contacteren via 03 22 11 333 of de klantendienst via bib.klantendienst@antwerpen.be

Frequent klasbezoek

Wilt u de bib bezoeken met uw klas om leesmateriaal te lenen? Of stimuleert u graag uw leerlingen om te lezen en ontbreekt het u aan boeken? Vraag dan uw reeks bibbezoeken aan voor volgende schooljaar.

Klassen van de lagere school en derde kleuterklassen krijgen vier bibbezoeken van één uur. Eerste en tweede kleuterklassen kunnen vanaf dit schooljaar twee keer naar bibliotheek Permeke komen.

Haal meer uit uw bibbezoek
Tijdens de bibbezoeken kunnen leerkracht en leerlingen samen een uitgebreide collectie kiezen voor de klasbib. Ze krijgen hiervoor ruim de tijd en begeleiding van een bibmedewerker, zodat ze boeken kiezen die ze écht willen lezen. Vooraf neemt de bibmedewerker hen met een korte leesplezieractiviteit mee in de rijke wereld van kinderboeken. 

Laat uw leerlingen een klasbib samenstellen
Heeft u graag een ruime keuze aan boeken binnen handbereik? Laat de geleende materialen dan niet in de schoolbanken verdwijnen, maar stel ze op als een klasbib. En met een kwartiertje per dag vrij lezen geeft u elke leerling toegang tot uw klasbib. Hierdoor lezen leerlingen veel meer boeken, wisselen ze leeservaringen uit en inspireren ze elkaar. Bovendien hoeft u minder snel naar de bib te komen.

Doe uw aanvraag via de Onderwijsdatabank
U kan een reeks bibbezoeken voor het schooljaar 2019-2020 aanvragen van 15 mei tot en met 14 juni 2019.

 • Surf naar onderwijs.csjdatabank.be
 • Log in of maak een persoonlijke account (Opgelet! Uw directie moet u nadien in de Onderwijsdatabank toevoegen als contactpersoon van de school. Pas dan kan u een aanvraag doen).
 • Selecteer de school waarvoor u een aanvraag wenst te doen in het menu rechts bij ‘Organisaties’.
 • Klik op ‘Aanvragen en formulieren’ en dan op ‘Aanvragen bibbezoeken’.
 • Kies de gewenste bibliotheek en 3 momenten in het weekrooster waarop uw klas 1 uur kan komen.


Onderaan de pagina www.antwerpen.be/bibvoorscholen vindt u een extra handleiding om uw vraag in te dienen. De planningsoftware streeft naar de best mogelijke jaarplanning voor alle klassen samen. Half augustus ontvangt u een overzicht van de gereserveerde bibbezoeken voor uw klas.

Mocht het om één of andere reden niet lukken om uw aanvraag goed in te dienen, neem dan contact op met Onderwijsnetwerk Antwerpen: tel. 03 338 33 40. Een medewerker zal u dan begeleiden om de aanvraag in te dienen.

Dient u na 14 juni 2019 een aanvraag in, dan bekijkt de bibliotheek of er nog vrije momenten zijn.

Eenmalige introductie

Wenst u de jeugdafdeling te bezoeken om uw klas eenmalig kennis te laten maken met de bib? Vraag minstens 4 weken op voorhand een afspraak aan via info.permeke@antwerpen.be. 

Een introductie duurt 25 minuten. Onze klasbezoeken zijn voorbehouden voor Antwerpse klassen uit de 3de kleuterklas en het lager onderwijs (-12 jaar). 

Tijdens het schooljaar is het erg druk in de jeugdzone. We voorzien extra momenten voor intro's aan het begin en het einde van het schooljaar.

Solo bezoek

Komt u als leerkracht liever alleen materialen ontlenen voor uw klas? Bij het eerste bezoek aan de bib ontvangt u een klaskaart (zie info onder 'Klaskaart') en kan u meteen aan de slag. Om ervoor te zorgen dat alle klassen optimaal van ons aanbod kunnen blijven genieten, is er een maximum van 3 materialen per kind per uitleensessie vastgelegd.

Projectweek

Organiseert u een projectweek op school? Contacteer ons dan via info.permeke@antwerpen.be en ontleen extra materialen (max. 30) met uw klaskaart. Of vraag een boekenpakket of educatieve koffer aan via www.antwerpen.be.

Zelfstandig werk

Wenst u de bib op eigen houtje te verkennen met uw groep of klas (+12 jaar)? Dat kan tijdens de openingsuren van de bib. Stuur vooraf een mailtje naar info.permeke@antwerpen.be, zodat we het aantal groepen in de bib kunnen doseren en de rust in de bib kunnen bewaren. In de bib zijn plaatsen voorzien voor groepswerk en individueel werk.

Praktisch:

 • Om ons aanbod gemakkelijk terug te vinden, maken wij gebruik van handige pictogrammen.
 • Bibliotheek Permeke beschikt ook over een Taalpunt voor anderstalige gebruikers of lesgevers.
 • De bib is geopend vanaf 10 uur, vanaf dan kan er ingeschreven of ontleend worden.
 • Grote tassen en boekentassen mogen niet in de bib. Stop ze voor de duur van uw bezoek in de lockers (bij het binnenkomen van de bib rechts achteraan).
 • U mag aan de dagverantwoordelijke (centrale balie) ook de sleutel vragen voor de vestiaire voor groepen.
 • Er mag niet gegeten worden in de bib.

Schoolactiviteiten

Naast klasbezoeken en rondleidingen, heten we klassen ook welkom voor allerlei culturele activiteitenHou onze pagina schoolactiviteiten dus zeker in de gaten! Voor meer informatie over de culturele activiteiten kan u Permeke contacteren via 03 338 38 00 of info.permeke@antwerpen.be. Ook als u opgenomen wil worden in de mailinglist voor scholen kan u hier terecht.

Rondleiding voor groepen

Wenst u een uitgebreide rondleiding in de bib voor de ouders van uw klas of leefgroep? Boek dan een afspraak, bij voorkeur op maandag of vrijdag. We starten ten vroegste om 9.30 uur, ten laatste om 14 uur. 

Deze gemoedelijke rondleiding duurt 60 à 80 minuten. Leesplezier staat centraal en vragen staat vrij! 

Voor wie? Voor een groep met maximum 15 ouders van kinderen tussen 0 en 12 jaar.  Voor deze rondleiding spreekt u best al een beetje Nederlands, richtgraad NT2: 1.2 of hoger.

De bibmedewerker vertrekt vanuit de vragen en interesses van de ouders, de wensen van de school/KDV/organisatie.

We verkennen samen de jeugdafdeling, op basis van de leeftijd, het taalniveau en de ontwikkelingsfase van de kinderen in het gezin. We tonen ook hoe de inlever- en uitleenautomaten werken. Indien gewenst bezoeken we de boekstarthoek, de taalzone NT2, de muziek- en beeldafdeling, de urban bib en de collecties voor volwassenen. Als de tijd het toelaat, lezen we nog een verhaaltje voor.

Reserveren? Maak minstens 4 weken op voorhand een afspraak via dit formulier. Zo kunnen wij de rondleiding afstemmen op de wensen en het niveau van uw groep.

Wil u na de rondleiding voor de hele groep een bib-kaart of een A-kaart aanvragen? Meld dit dan vooraf even aan info.permeke@antwerpen.bezodat we voldoende personeel kunnen voorzien aan de centrale balie.

Achtergrondinformatie

Leeskracht is een digitaal kennis- en ontmoetingsforum voor basisonderwijs over jeugdliteratuur, leesplezier en leesbevordering. Maak je lid van de Facebookgroep.

Bib Permeke beschikt over een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen tussen 8 en 14 jaar en over een Taalpunt met taalleermiddelen Nederlands voor volwassenen.

Permeke wil een open huis zijn, bereikbaar en toegankelijk voor iedereen. Met dynamoOPWEG kan uw school gratis met De Lijn naar culturele activiteiten in bib Permeke. Lees het reglement en volg de handleiding. Heeft u vragen over een inclusief aanbod voor uw klasgroep, neem dan contact op via info.permeke@antwerpen.be.

Voor extra informatie kan u steeds terecht op het bibportaal.