Suske en Wiske in 't stad: De Antwerpse avonturen

Expo in de bib

Antwerpse avonturen

Jommeke heeft Zonnedorp, maar Suske en Wiske hebben Antwerpen!  
Suske en Wiske zijn zot van A. Regelmatig duikt onze metropool op als achtergrond, en soms eist onze stad een hoofdrol op in hun dolle avonturen.
Dat tekenaar Willy Vandersteen koos voor de koekenstad als thuishaven voor Suske en Wiske is natuurlijk geen toeval.
Wist je dat hij  geboren werd op een steenworp van bibliotheek Permeke, in een kleine woning aan het Stuivenbergplein? 
Vandersteens geesteskinderen zijn rasechte Antwerpse bengels, zoals Vandersteen dat zelf ook was. Hij liet hen de avonturen beleven waarover hij als kind al fantaseerde met zijn vriendjes en die hij voor hen tekende op de stoeptegels in de Seefhoek.
In de vroegste avonturen van Suske en Wiske spraken de hoofdrolspelers nog onvervalst Antwerps, de taal waarmee Vandersteen was opgegroeid. Het droeg bij aan de authenticiteit, de herkenbaarheid en de populariteit van Vandersteens succesreeks. Suske en Wiske spraken de taal van het volk. En zo leerde Vandersteen zijn volk strips lezen.
Suske en Wiske is ondertussen al vertaald in 34 talen. Zo kan je hun avonturen bijvoorbeeld lezen in het Russisch, het Chinees, het Portugees, het Spaans en het Swahili.

EXPO

In juli krijgt bibliotheek Permeke de striphelden van de Seefhoek op bezoek. Stap er in de teletijdmachine, laat je terug flitsen over de grenzen van tijd en ruimte en kom met je eigen ogen zien hoe Suske, Wiske, tante Sidonia, Jerom en Lambik nu al meer dan 75 jaar lang avonturen beleven in onze koekenstad!

De expo is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib. Permeke is ook een van de 10 locaties én het ideale vertrekpunt voor de Suske en Wiske - route.

ROUTE

Van 1 tot en met 29 juli kan je in Antwerpen te voet of met de fiets 10 plekken bezoeken die een rol spelen in de verhalen van Suske en Wiske. Benieuwd waar de Zwarte Madam haar hoofdkwartier had? Of waar professor Barabas met zijn Teletransfor de Dulle Griet levend maakte?
Kom dan gratis een folder halen, verkrijgbaar in de bib, de stadswinkel en de toeristische dienst in het centraal statio, of bekijk de route online.

STRIPBOEKENPLEIN

Zin gekregen om strips te lezen?
Je vindt er natuurlijk heel wat in de bib, maar dat is niet alles: op zaterdag 3 juli verandert het De Coninckplein in een Stripboekenplein en kan je komen snuisteren tussen honderden strips!

FESTIVAL 

Niet alleen op het plein maar ook in de bib is er op 3 juli een heleboel te beleven. Een heus Suske en Wiske - festival! Bekijk het programma en schrijf je in voor een leuke workshop!

In samenwerking met Standaard Uitgeverij

Expo Suske en Wiske in bib Permeke (ATV-reportage - 1/7/2021)


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis

bekijk ook eens

Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

Bezoek de Antwerpse locaties uit de albums

do 1 jul 2021 - 10.00 uur tot do 29 jul 2021 - 23.30 uur

Ontdek te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer 10 verschillende locaties in Antwerpen die een rol spelen in de verhalen van Suske en Wiske.