Wetenschap Centraal

Voorbij het virus: wat corona ons leerde

Biostatisticus prof. Niel Hens (UHasselt, UAntwerpen) werd al heel vroeg in de coronacrisis als expert naar voren geschoven met zijn voorspellingen voor de verspreiding van het virus. Dankzij helder toegelichte wiskundige en epidemiologische modellen slaagde hij erin om de verspreiding van het virus voor de 11 miljoen Belgen in kaart te brengen. Hij gaf daarbij inzicht in de veelheid aan  variabelen zoals maatregelen genomen door de overheid, maar ook ons individueel gedrag.   

Nu we in grote getalen gevaccineerd zijn en de eerste coronavarianten bedwongen lijken te zijn, dringt de vraag zich op: kan dit opnieuw gebeuren? Wat als er andere coronavarianten de kop op steken waartegen het vaccin niet werkt? Hoe wapenen we ons tegen mogelijke andere toekomstige pandemieën, hebben we op dat vlak lessen geleerd? Worden modellen steeds beter of moeten we beter leren omgaan met onzekerheid? Is beter voorspellen ook beter voorkomen?

Discussieer mee met Niel Hens over de balans na een woelig coronajaar: maakte de wetenschap een crisis door of danken we er een stroomversnelling aan medische en andere doorbraken aan?

 

Wetenschap Centraal

Wetenschap centraal is een programma i.s.m. met de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen.

Geen aula of monoloog, academische sfeer of klassiek debat, maar een informele bijeenkomst waar wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.
Wetenschappers vertellen in een gemoedelijke sfeer en onder begeleiding van moderator Sven Pichal over hun werk en passie. Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend: voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis!