Watlab salon I: de kat uit de boom

Watlab salons

Watlab salons

luister hier naar wat je later leest

 

Benieuwd naar de verbeeldingswereld van creatieve maakprocessen?

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen. De literaire makers van het Watlab stellen elk in duo’s een avond samen rond een thema waarmee ze gevoed willen worden. In een muzikale omlijsting delen ze waar ze aan werken, en nodigen een expert uit om mee in gesprek te gaan.

De salons bieden een voedingsbodem voor nieuwe verhalen. In een intieme setting wordt geïnspireerd, gesproken, en een eerste glimp van huidig werk gedeeld. De Watlab salons leveren input voor wat later een weg vindt naar papier, podcast of podium.

 

Watlab salon I: de kat uit de boom

een avond rond voyeurisme, klimaatemotie en verbeelding op de achterbank van een auto

moderator: Carmien Michels

van/met: Jonathan van der Horst & Dieter De Schutter

gast: futuroloog Edwin Gardner (Studio Monnik)

Met muziek van Teletext

 

Biografieën

Jonathan van der Horst (1993) is theatermaker en schrijver. Hij bivakkeert graag tussen uitersten: theatraliteit en werkelijkheid, privaat en universeel, anarchist en prediker. Hoe maatschappelijke thema’s invoelbaar maken? vraagt hij zich geregeld af. Terugkerende thema’s in zowel zijn essays, theaterwerk als roman zijn kwetsbaarheid en mannelijkheid.

Dieter De Schutter (1992) is illustrator. Hij hanteert voor zijn illustraties een heldere en dynamische beeldtaal. Zijn werk won meerdere prijzen waaronder de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX ‘Purple Island’ van Nami Concour 2021 in Zuid-Korea. In 2019 ging hij op schrijfresidentie in Parijs met Vlaams-Nederlands huis deBuren. Dieter illustreerde o.a. het kinderboek ‘Het Wispelturig Windorkest’ en de dichtbundel ‘Pluimgewicht’.

Edwin Gardner is futuroloog en richtte in 2012 Studio Monnik op waarmee ze historische trends onderzoeken en denkkaders ontwikkelen die doorgetrokken kunnen worden naar geloofwaardige toekomstscenario’s. Hiermee helpen ze overheden en bedrijven grip te krijgen op onze snel veranderende wereld. Eind 2022 brengen ze Alles Komt Goed uit, een geïllustreerde gids van Amsterdam in 2091. https://monnik.org/

Teletext brengt Nederlandstalige electropop die schippert tussen dromerige poëzie en catchy deuntjes. Ze bestaat uit muziektheatermakers Leonore Spree en Sascha Bornkamp.

 

Over het Watlab:

Het Watlab is een project van VONK & Zonen met Carmien Michels als creatief inspirator. 

Het is een residentieplek in de Blikfabriek in Hoboken waar literaire makers elk aan hun eigen projecten werken. Het is Watlab is een atelier, een broedplek, een laboratorium waar elke maker dag en nacht terecht kan. Een plek om samen in gesprek te gaan over creatieprocessen. Naast interne intervisieavonden organiseert VONK & Zonen openbare momenten om te experimenteren, waaronder de Watlab salons.

 

Huidige residenten: Dimitri Bontenakel, Ilse Cox, Hans Depelchin, Moya De Feyter, Dieter De Schutter, Tülin Erkan, Jonathan van der Horst, Carmien Michels, Johanna Pas & Lotte Lola Vermeer.

 

De Watlab salons zijn een productie van VONK & Zonen in samenwerking met bibliotheek Permeke in het kader van November Boekenmaand

Met steun van Literatuur Vlaanderen en Stad Antwerpen.

Grafisch ontwerp: Armée de Verre Bookdesign

Foto’s: Jeyda Yagiz en Eva Donckers

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

bekijk ook eens

Watlab salon II: met handen en voeten

Watlab salons

za 12 nov 2022 - 19.30 uur

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen van creatieve maakprocessen. Deze avond laten we ons inspireren door gebarentaal, poëzie en (on)vertaalbaarheid. Van/met Tülin Erkan, Moya de Feyter & Johanna Pas met als gast professor Myriam Vermeerbergen. - GEANNULEERD

Watlab salon III: uit de lucht vallen

Watlab salons

za 19 nov 2022 - 19.30 uur

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen van creatieve maakprocessen. Deze avond laten we ons inspireren door het overview-effect: psychologie, kunst en ruimtevaart. Van/met Dimitri Bontenakel & Lotte Lola Vermeer met als gast Angelo Vermeulen.

Watlab salon IV: op water en brood

Watlab salons

za 26 nov 2022 - 19.30 uur

In onze Watlab salons krijg je een kijkje achter de schermen van creatieve maakprocessen. Deze avond laten we ons inspireren door het Stockholm-syndroom: taal, aantrekkingskracht en gevangenschap. Van/met Carmien Michels & Hans Depelchin met als gast Israel van Dorsten