Het recht om mens te zijn

lezing Amnesty International

Na de Tweede Wereldoorlog namen de nog maar net opgerichte Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Dertig artikels sommen de basisnoden van ieder mens om mens te zijn op. Ze gaan over welzijn, identiteit, veiligheid en vrijheid. Zeven decennia na het aannemen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens worden mensenrechten nog altijd vanuit allerlei hoeken en op allerhande manieren uitgedaagd.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, toont aan hoe de mensenrechten ook in deze complexe tijden een bruikbaar moreel kompas zijn om een consequente en menselijke houding aan te nemen in moeilijke dossiers als het hoofddoekendebat, de terreurdreiging, de doodstraf en de vluchtelingencrisis. Aan de hand van concrete thema’s illustreert De Graeve dat mensenrechten geen hol, theoretisch concept zijn, maar de kracht hebben om de weg te effenen naar meer rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid.

Ook te gast is Moses Akatugba, een jongen uit Nigeria die ter dood veroordeeld werd voor het stelen van gsm’s, maar in 2015 gratie kreeg onder grote internationale druk, waaronder ook de inspanningen van miljoenen deelnemers aan de Schrijfmarathon wereldwijd.

De toegang tot deze lezing is gratis, maar als je zeker wil zijn van een zitplaats, kan je een vrijkaart reserveren via de ticketknop.

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

Extra

lezing: 19.30 tot 21 uur
mogelijkheid tot napraten tot 22 uur