Make-over voor bibliotheek Permeke: het gelijkvloers verandert deze zomer spectaculair

Bibliotheek Permeke gaat voor nieuwe inrichting op maat van alle klanten.

Of je nu naar bibliotheek Permeke komt om nieuwe boeken te ontdekken, vrienden te ontmoeten, aan activiteiten mee te doen of huiswerk te maken, de stad vindt het belangrijk dat je je thuis en welkom voelt. Daarom komt er deze zomer een grootschalige herinrichting van het gelijkvloers.
 

Grote variatie aan bezoekers en activiteiten

Met bijna 800.000 bezoekers per jaar is bibliotheek Permeke een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad. Bezoekers komen uit de buurt maar ook van verder. Ook in wat mensen er komen doen is er veel variatie: je vindt er veellezers, kinderen die hun huiswerk maken of computerspelletjes spelen, mensen die willen meedoen aan activiteiten en jongeren die er in stilte willen studeren. Om al deze klanten op de juiste manier te verwelkomen, hun weg te laten vinden en ze tegelijkertijd te inspireren met de collectie, is er een nieuwe inrichting nodig. Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat klanten drempels ervaren bij een bezoek. Daarom gaat de bibliotheek voor een volledig nieuw gelijkvloers met verschillende zones. Op die manier wordt Permeke een nieuwe bibliotheek, op maat van wat de uiteenlopende gebruikers nodig hebben. Vandaag en in de toekomst.
 

Nieuwe indeling met een koffiehoek, een nieuw onthaal en een vernieuwde jeugdzone

In de eerste zone die je betreedt na het binnenstappen van de nieuwe bibliotheek heb je tijd en ruimte om op je gemak te beslissen wat je zal doen.

Koffie drinken, de krant lezen en afspreken met vrienden doe je in de nieuwe koffiehoek of aan de nieuwe balie, het levendige hart van de bibliotheek. Hier ontdek je bij elk bezoek een nieuwe selectie van verrassende en inspirerende materialen. Enthousiaste medewerkers staan klaar om je, indien gewenst, te verwelkomen en te begeleiden.

Het nieuwe gelijkvloers is zo ingericht dat je ook op eigen houtje steeds vlot je weg vindt.
 

Focus op kinderen en jongeren

In de nieuwe indeling is er veel aandacht voor kinderen en jongeren. Speciaal voor hen verschijnt er een nieuwe, dynamische omgeving met ruimte voor beleving, activiteiten en samenzijn.

De gezellige Boekstartzone nodigt de allerjongsten (0 - 6 jaar) en hun ouders uit om samen boeken te ontdekken.

In de kinderzone (6-12 jaar) vinden kinderen en hun begeleiders veel ruimte om individueel of samen te lezen en activiteiten te doen.

In de tienerzone (12-15 jaar) zijn er comfortabele werkplekken om te studeren, huiswerk te maken en om gezellig samen te zijn.

Met knusse zitplekken, creatieve labs en workshopruimtes zet de nieuwe inrichting in op leesplezier, taaleducatie en het versterken van de geletterdheid bij de jeugd.


Collectieverschuivingen

De dvd's, de strips voor volwassenen, de muziekpartituren en songbooks vind je nu beneden (waar vroeger de Taalzone was).

De Taalpunt-materialen (inclusief de taaloefen-PC's en studieplekjes) zijn naar boven verhuisd en hebben het gezelschap van de anderstalige collectie en de luisterboeken gekregen.

Bij de krantenhoek op de verdieping vind je nu ook de tijdschriften.

De fictieboeken werden meer thematisch gezet.  


Heropening bib op 17 juli

De bibliotheek is opnieuw open, maar niet alle materialen voor de jeugd zijn al terug beschikbaar. Een deel van het gelijkvloers blijft afgesloten voor verdere werken. Tot 1 september kan je hierdoor hinder ondervinden.

Vanaf 24 juli kan je opnieuw materialen uit de bibcollectie reserveren. 

 


Praktisch

genre