Make-over voor bibliotheek Permeke: het gelijkvloers verandert deze zomer spectaculair

Bibliotheek Permeke gaat voor nieuwe inrichting op maat van alle klanten.

Of je nu naar bibliotheek Permeke komt om nieuwe boeken te ontdekken, vrienden te ontmoeten, aan activiteiten mee te doen of huiswerk te maken, de stad vindt het belangrijk dat je je thuis en welkom voelt. Daarom komt er deze zomer een grootschalige herinrichting van het gelijkvloers.

Benieuwd naar wat je vanaf het najaar kan ontdekken in de nieuwe bibliotheek?
 

Grote variatie aan bezoekers en activiteiten

Met bijna 800.000 bezoekers per jaar is bibliotheek Permeke een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad. Bezoekers komen uit de buurt maar ook van verder. Ook in wat mensen er komen doen is er veel variatie: je vindt er veellezers, kinderen die hun huiswerk maken of computerspelletjes spelen, mensen die willen meedoen aan activiteiten en jongeren die er in stilte willen studeren. Om al deze klanten op de juiste manier te verwelkomen, hun weg te laten vinden en ze tegelijkertijd te inspireren met de collectie, is er een nieuwe inrichting nodig. Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat klanten drempels ervaren bij een bezoek. Daarom gaat de bibliotheek voor een volledig nieuw gelijkvloers met verschillende zones. Op die manier wordt Permeke een nieuwe bibliotheek, op maat van wat de uiteenlopende gebruikers nodig hebben. Vandaag en in de toekomst.
 

Nieuwe indeling met koffiebar en jeugdzone

In de eerste zone die je betreedt na het binnenstappen van de nieuwe bibliotheek heb je tijd en ruimte om je spullen op te bergen en op je gemak te beslissen wat je zal doen.

Koffie drinken, de krant lezen en afspreken met vrienden doe je in de nieuwe barie (samentrekking van koffiebar en balie), het levendige hart van de bibliotheek. Hier ontdek je bij elk bezoek een nieuwe selectie van verrassende en inspirerende materialen. Enthousiaste medewerkers staan klaar om je, indien gewenst, te verwelkomen en te begeleiden.

Het nieuwe gelijkvloers is zo ingericht dat je ook op eigen houtje steeds vlot je weg vindt.
 

Focus op kinderen en jongeren

In de nieuwe indeling is er veel aandacht voor kinderen en jongeren. Speciaal voor hen verschijnt er een nieuwe, dynamische omgeving met ruimte voor beleving, activiteiten en samenzijn.

De gezellige Boekstartzone nodigt de allerjongsten (0 - 6 jaar) en hun ouders uit om samen boeken te ontdekken.

In de kinderzone (6-12 jaar) vinden kinderen en hun begeleiders veel ruimte om individueel of samen te lezen en activiteiten te doen.

In de tienerzone (12-15 jaar) zijn er comfortabele werkplekken om te studeren, huiswerk te maken en om gezellig samen te zijn.

Met knusse zitplekken, creatieve labs en workshopruimtes zet de nieuwe inrichting in op leesplezier, taaleducatie en het versterken van de geletterdheid bij de jeugd.


Collectieverschuivingen

De dvd's, de strips voor volwassenen en de muziekpartituren verhuizen naar waar nu de Taalzone is (beneden).

De Taalpunt-materialen (inclusief de taaloefen-PC's en studieplekjes) gaan naar boven en krijgen het gezelschap van de anderstalige collectie.

Bij de leeshoek op de verdieping zal je ook de tijdschriften kunnen vinden.

De collectie-onderdelen Reisverhalen en Waargebeurd komen mee tussen de andere boeken te staan.

De grootletterboeken en luisterboeken krijgen samen een nieuw plekje op de verdieping. 
 

Gesloten van 26 juni t.e.m. 16 juli

De herinrichtingswerken op het gelijkvloers vinden plaats in de zomer. Daarom zullen de bibliotheek en jongerenbib van Permeke tijdelijk gesloten zijn van 26 juni tot en met 16 juli. Uitlenen kan tot en met zondag 25 juni.

Bibmaterialen binnenbrengen kan tijdens de sluitingsperiode nog via de brievenbussen in de Lange Beeldekensstraat ter hoogte van nr 13 (rechts van de grote poort).

Vanaf 17 juli is de bibliotheek opnieuw toegankelijk, maar niet alle materialen zullen beschikbaar zijn. Tijdens deze periode zullen zones afwisselend gesloten worden. Tot 1 september kan je hierdoor hinder ondervinden.


Nood aan extra leesvoer tijdens onze sluiting?

Uiteraard ben je tijdens de periode van de werken heel welkom in de andere Antwerpse bibliotheken. Waar en wanneer? Klik op Adressen en openingstijden.

Via je eigen Mijn Bibliotheek-profiel kan je ook bibmaterialen reserveren en afhalen bij een andere Antwerpse bibliotheek naar keuze. Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Registreer je hier.

Heb je ook een digitaal abonnement bij de bib? Dan kan je films en docu's streamen via Cinébib en e-boeken lenen via het Cloud-Library-platform. Meer info op deze website (onder Aanbod).

 


Praktisch

genre