Bibliotheek > Inspiratielijstjes

Hier vind je de tips van Permeke voor boeken, films en muziek.

We houden deze lijstjes steeds up-to-date door ze aan te passen aan onze huidige themastanden, aan evenementen in de bib en daarbuiten, en geïnspireerde ideeën van onze collectiemedewerkers.

Onderaan deze pagina vind je ook nog de leessuggesties die de 'boekendokter'  gaf tijdens de lockdown van voorjaar 2020, en een link naar tips van Antwerpen Leest.

In de kijker - themastanden in de bib

cover van het boek Before the coffee gets cold

 

Debuutromans

Op de 1e verdieping vind je een tafel met een uitgelezen selectie aan debuutromans van de laatste jaren.

 

Bubbeltrouw

Plan je deze zomer een huwelijk in kleine bubbel? Dan vind je hier heel wat inspiratie om je mooiste dag helemaal zelf uit te werken. Taarten, kapsels, bloemen, muziek ... We hebben aan alles gedacht! Met deze lectuur word je een echte weddingplanner. Kom nog tot 26 juni naar onze themastand aan de ingang.

album cover: Grand Picture Palace

W.E.R.F. records

'The finest in Belgian jazz sinds 1993' is hun slogan, en dat kunnen we alleen maar beamen. Bij Muziek en Beeld op de 1e verdieping staat nog tot 26 juni een themastand met alle uitgaven van W.E.R.F. records die we hebben in onze collectie. Kom eens langs en geniet van fijne jazz van eigen bodem.

 

Publiek Figuur #2 - ism Middelheimmuseum

foto van het standbeeld in het Stadspark

Goshka Macuga

Publiek Figuur is een initiatief van Kunst in de Stad (Middelheimmuseum). Voor de tweede keer nodigen ze een kunstenaar uit om een werk te maken dat een jaar lang gestalte geeft aan een lege sokkel in het Stadspark.
De Poolse kunstenaar Goshka Macuga maakte een beeld geïnspireerd door vijf vrouwen wiens leven en werk een grote impact hadden op de maatschappij en de kunsten.
Van 17 mei tot 17 juni kan je in de bib op de 1e verdieping een themastand bezoeken met informatie over het kunstwerk, catalogi over het oeuvre van Macuga, boeken door en over de vijf vrouwen die ze heeft afgebeeld en ook een aantal van haar eigen favoriete romans en films die ze persoonlijk selecteerde uit onze collectie: klassiekers met als rode draad futurisme, machtscultuur en ideologie.

De boekenkast van het Vredescentrum

cover van boek over WOII

 

Non-fictie

Een selectie documentaire en informatieve boeken over oorlog en vrede in samenwerking met onze nieuwste huisgenoot: het Vredescentrum.

cover van het boek De rode halsband

 

Fictie

Oorlog is ook een bron van verhalen.
Op deze lijst vind je de romans in de boekenkast van het Vredescentrum.

cover van de DVD Schindler's List

 

Films

De lijst met films over de oorlog is bijna eindeloos.
Maar met deze mooie selectie van het Vredescentrum kom je al een heel eind.

cover van I remember Beirut

 

Strips

En ten slotte nog deze insprirerende collectie strips en graphic novels die zich afspelen in de oorlog.

 

Suggesties van de boekendokter

portret van Johan de Boekendokter met op de achtergrond de bibliotheek

 

Boekendokter Johan van bibliotheek Permeke gaf onze lezers boeken-, film- en muziekadvies toen de bib moest sluiten tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020.
Raadpleeg hier nog eens zijn suggesties.

 

Bieblo


Op zoek naar een jeugdboek? Maak kennis met Bieblo, een intuïtief tabletspel voor kinderen van 6 tot 11 jaar in onze jeugdafdeling. Bieblo geeft hen boekentips die aansluiten bij hun leeftijd en interesses.
Alleen de boeken uit onze eigen collectie, die op dat moment ook beschikbaar zijn, komen naar boven. Zo kan je dus meteen het juiste boek uit het rek halen.

Lezers tippen lezers

illustratie Antwerpen leest

 

Grasduin tussen de vele tips van de stadslezers van lezerscommunity Antwerpen Leest