Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Red Star Line Museum

Sterrenrood

Net zoals miljoenen mensen, die honderd jaren geleden in Antwerpen met de Red Star Line vertrokken om een nieuw leven te starten in de Verenigde Staten of Canada, maakten verre voorouders van Suske en Wiske ook de grote oversteek.

Tijdens een bezoek aan het Red Star Line museum, vertelt Sidonia hoe haar groottante Wiske als jong meisje alleen naar New York werd gestuurd met een schip. Aan boord beleeft ze het avontuur van haar leven met het Poolse jongetje Cuzke. Samen nemen ze het op tegen een stel meedogenloze diamantsmokkelaars!

Goed voor alweer een spannend avontuur, maar ‘Sterrenrood’ (2014) is ook doorspekt met waargebeurde anekdotes. “Zo kregen de reizigers ter compensatie van de ongemakken onderweg een banaan, waarop iemand die met schil en al opat,” vertelt scenarist Peter Van Gucht. “Ook het gooien van snoepgoed vanop de hogere dekken is waargebeurd. Research is tijdrovend, maar het levert wel mooie albums op.”

Over miljoenen mensen met één droom

Met hun hele leven gepakt in enkele koffers, nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot vanuit Europa naar Amerika. De Verenigde Staten en Canada zijn het beloofde land voor fortuinzoekers en iedereen op zoek naar een beter bestaan. De reis naar de nieuwe wereld begint voor vele mensen in deze historische havenloods in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 banen de oceaanstomers van Red Star Line voor ongeveer 2 miljoen mannen, vrouwen en kinderen de weg naar een nieuw leven.

Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven waaruit ze vertrokken, staan sinds 2013 centraal in het Red Star Line Museum.

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis

Extra

Klik hier voor meer info en openingsuren van het Red Star Line Museum.