Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Rubenshuis

De raap van Rubens

‘De raap van Rubens’ (1977) verscheen naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van het geboortejaar van de barokschilder Peter Paul Rubens (1577-1640).

Met 730.000 verkochte exemplaren is ‘De raap van Rubens’ het best verkochte Suske en Wiske-album ooit.

Het schilderij van Rubens dat centraal staat in het album heet ‘De aanbidding der wijzen’ en hangt nog steeds in het Museum voor Schone Kunsten. Het is echter niet te bezichtigen op het moment, omdat het museum al sinds 2011 gesloten is voor een verbouwing.

Suske en Wiske ontmoeten op hun avonturen nog andere bekende kunstenaars. In ‘Het Spaanse spook’ (1952) en ‘De Dulle Griet’ (1966) maken onze striphelden al kennis met Bruegel, in ‘Het rijmende paard’ (1963) speelt het schilderij ‘Sint-Maarten zijn mantel delend’ van Antoon Van Dijck een hoofdrol en in ‘De kleurenkladder’ (1990) duikt Vincent van Gogh op. In ‘De kunstkraker’ (2003) beleven Suske en Wiske avonturen in diverse surrealistische schilderijen van o.a. Dali en Escher terwijl ‘De verloren Van Eyck’ (2020) verscheen naar aanleiding van het themajaar rond Jan Van Eyck in Gent.

Suske en Wiske in het Antwerps

In 2018 herleefde de Gouden Eeuw in Antwerpen. Rubens was de grootste Antwerpse kunstenaar van zijn tijd, en werd uiteraard ook de spilfiguur tijdens het barokjaar. Speciaal voor de gelegenheid verscheen een nieuwe editie van het klassieke Suske en Wiske-verhaal, met een dossier over de kunstenaar van de hand van kunsthistorica Leen Huet.

Een Antwerpse vertaling van Suske en Wiske liet lang op zich wachten, maar in 2016 verscheen ‘De roaap van Rubbes’ op initiatief van stripwinkel Beo. Het verhaal werd naar het Antwerps dialect omgezet door Robbe De Hert en Eric Kloeck.

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis

Extra

Klik hier voor meer info en openingsuren van het Rubenshuis.