Hubertina - Kristien Hemmerechts

Boekvoorstelling - Vredescentrum

In Hubertina (2022) reconstrueert Kristien Hemmerechts het leven van Hubertina Aretz aan de hand van archiefstukken én verbeelding. 

Hubertina Aretz (1893-1973) werd geboren in een streng katholiek mijnwerkersgezin; ze had een heilig geloof in recht en rechtvaardigheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze in Antwerpen een spionne ontsnappen en zette ze zich in voor ondergedoken Joden. Ze betaalde hiervoor een hoge prijs: ze werd gearresteerd en naar Ravensbrück gedeporteerd. 

Na de oorlog kwam ze in Vlaams nationalistische kringen terecht en nam ze de verdediging op van collaborateurs, hoewel ze zelf dus in het verzet had gezeten. 

Naar aanleiding van het boeiende levensverhaal van Hubertina Aretz gaat Aragorn Fuhrmann met Kristien Hemmerechts in gesprek over thema’s als verzet en collaboratie, historische complexiteit en literatuur en herinnering.


BIO
Kristien Hemmerechts (1955) is een vooraanstaande Vlaamse auteur. Ze debuteerde in 1987 met de roman "Een zuil van zout" en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays.

Aragorn Fuhrmann is onderzoeker bij het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN).

 


Praktisch

prijzen
  • Kassa: 5 euro
  • Voorverkoop: 5 euro