"Oorlog. Hoe lang nog?" van Gerard Bodifee

Boekvoorstelling - Vredescentrum

Over oorlog wordt veel gesproken, maar weinig nagedacht. Beoordeeld naar de aangerichte schade, de omvang van het veroorzaakte leed en de eraan verbonden morele schuld, is oorlog het grootste kwaad op aarde. Daaruit volgt dat geen enkel humaan doel oorlog kan rechtvaardigen.

Een oorlog is geen ongelukkig natuurverschijnsel dat ons overkomt, wel een calamiteit die het resultaat is van bewuste voorbereidingen en beslissingen. Waarom zijn we bereid voor het goede dat we willen bereiken te betalen met mensenlevens? Is een mensenleven niet het hoogste goed? Vragen die in alle scherpte gesteld moeten worden. Wat dan bijvoorbeeld met het recht op zelfverdediging?

Oorlog als middel om internationale conflicten uit te vechten moet de wereld uit. Vrede vergt zelfbeheersing. Gerard Bodifee doet in zijn boek Oorlog. Hoe lang nog? concrete voorstellen om ons oorlogsinstinct te overstijgen.

Uitgeverij Ertsberg, het Huis voor Filosofie en het Vredescentrum nodigen je van harte uit op de boeklancering.

 

Programma

  • Verwelkoming: Janiv Stamberger van het Vredescentrum
  • Muzikale intermezzo’s: violist en dirigent Sigiswald Kuijken
  • Gesprekspartners: filosoof Guy Vanheeswijck en oud-luitenant-generaal Marc Thys
  • Presentatrice: Lucette Verboven
  • Uitleiding: uitgever Karle Drabbe
  • Receptie & signeersessie

 

Over de auteur

Gerard Bodifee (1946) is doctor in de wetenschappen, astrofysicus en essayist. Hij publiceerde een twintigtal boeken over onderwerpen op het domein waar wetenschap, filosofie en religie elkaar raken. Samen met Lucette Verboven richtte hij het Huis voor filosofie op.