Wetenschapscafé

Afval als basis voor de toekomst

Waardevolle, herbruikbare stoffen uit afval halen op een milieuvriendelijke manier, daar gaat het over als we spreken over een duurzame toekomst.

Biologisch afval bevat de basis voor deze toekomst. Vanuit het oogpunt van een circulaire economie is de extractie van waardevolle stoffen uit dit afval van cruciaal belang. In biologisch afval zitten namelijk nog componenten die benut kunnen worden in onder meer de landbouw, bouwsector en cosmetica. Om deze componenten te scheiden van het afval werd in het verleden beroep gedaan op schadelijke solventen. Een groener alternatief om de componenten te extraheren is het gebruik van superkritische CO2.

We verduidelijken in dit Wetenschapscafé eerst kort het concept ‘superkritische CO - extractie’ waarna  enkele interessante cases aangehaald worden. Hiervoor hebben we enkele knappe koppen van UCLL en KdG uitgenodigd die hun handelsmerk hebben gemaakt van de extractie van waardvolle componenten in nevenstromen op een duurzame en rendabele manier.

Jeroen Geuens is een industrieel ingenieur chemie met doctoraat in de chemie. Hij combineert zijn passie voor het lesgeven met zijn job als hoofd van het expertisecentrum Duurzame Chemie aan KdG.

Gunther Fleerackers combineert zijn functie als docent met een job als onderzoeker aan het expertisecentrum Sustainable Resources van UCLL.

Wetenschap Centraal

Wetenschap Centraal is een programma i.s.m. met de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen.

Maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend: voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis!

Praktisch

Einde is voorzien rond 22 uur. Voor de live sessie in bibliotheek Permeke is vooral inschrijven aangeraden. We wachten nog op nieuws of er na de lezing een receptie kan doorgaan in de foyer.

Je kan natuurlijk vragen stellen tijdens het wetenschpascafé maar je mag ze ook al vooraf doogeven via mail: info@wetenschapaandestroom.be.

Er is ook een livestream op de facebookpagina van Wetenschap aan de Stroom. Wie deze volgt kan ook vragen stellen via de chat.


Praktisch

afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Gratis