Boem Paukeslag: Bezette Stad x5

Reizende kunstinstallatie

Paul van Ostaijen inspireert jonge kunstenaars op vele manieren. De kunstenaars gingen aan de slag met de drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Door het materiaal te vertalen naar hun eigen creaties, tonen ze hoe 'Bezette Stad' vandaag nog steeds relevant is. Kom de creaties bewonderen 

Illustratrice Shamisa Debroey maakte 10 zeefdrukposters
Bezette Stad is meer dan een gewone dichtbundel. Het is ook een visueel kunstwerk. Shamisa Debroey raakte geboeid door het spel van woord en beeld in Bezette Stad, en ging aan de slag met de gedichten ‘Opdracht aan Meneer Zoënzo’, ‘Holle haven’ en ‘Music Hall 1 en 2’. In haar zeefdrukken brengt ze opnieuw woord en beeld samen.

Slampoet en beeldend kunstenaar Younes van den Broeck (AKA Spitler) maakte 3 kunstwerken op doek
Paul Van Ostaijen maakte met Bezette Stad ook een soort inventaris van hoe de forten achtergelaten werden, en brengt ook enkele spookbeelden tot leven, bijvoorbeeld dat van "Rompelstrompel": aan het begin van de 20e eeuw was dit een bekend spookpaard. All-round kunstenaar Younes van den Broeck haalde inspiratie uit de beeldende beschrijvingen van van Ostaijen. Met zijn kunstwerken brengt hij van Ostaijen binnen in het straatbeeld van 2021.

Regisseuse Maja Ajmia Yde Zellama en slampoet/audiovisueel kunstenaar Lisette Ma Neza schreven brieven en maakten een audiovisueel kunstwerk
In tijden zonder Facebook, Whatsapp en waarin een telefoon in huis eerder uitzondering dan regel is, houdt Paul van Ostaijen via brieven contact met zijn vrienden en familie in Antwerpen. Deze brieven gaan niet enkel over het alledaagse leven; ook discussies over moderne kunst komen aan bod. Lisette Ma Neza en Maja Ajmia Yde Zellama schreven, gescheiden door corona, vanuit Breda en Brussel brieven naar elkaar. Over hun vriendschap, Bezette stad, over wat kunst voor hen betekent. Dit verwerkten ze in hun visueel gedicht "Prends soin de toi". Want wat zeg je anders tegen elkaar in tijden van corona?

Dichter en schrijver Jens Meijen maakt soundscapes en een gedicht
Paul van Ostaijen creëerde met Bezette Stad een soort van tijdscapsule waarin hij Antwerpen tussen 1914 en 1918 vatte. Je hoort en ziet de marcherende soldaten en de vallende bommen (Boem Paukeslag!) in de klanken en de vormgeving van zijn teksten. Dichter Jens Meijen trok op pad met een recorder en probeerde de sfeer uit de bundel naar het heden te halen. De constante dreiging van bommen, de verlatenheid van de stad, maar ook de hoop op een nieuw leven na de oorlog. Als een soundtrack bij deze expo brengen de soundscapes de bundel tot leven.

De installatie reist een jaar lang, van eind maart 2021 tot april 2022 doorheen België en Nederland. Daarna zal deze door scholen uitgeleend kunnen worden.

De Reizende installatie is een project van het Letterenhuis i.s.m. Bibliotheek Hasselt-Limburg & deBuren.

Meer info op de website van het Letterenhuis.

Younes van den Broeck (aka Spitler) - kunstwerken op doek

Shamisa Debroey - zeefdrukposters

Lisette Ma Neza en Maja Ajmia Yde Zellama - brieven en een audiovisueel kunstwerk

Jens Meijen - soundscapes en een gedicht


Praktisch

genre
prijzen
  • Gratis