Nieuws

Oefen op een stemcomputer

Ga je op 9 juni voor het eerst stemmen en wil je dat stemmen al eens oefenen vóór de verkiezingen? In de jongerenbib van Permeke staat t.e.m. 23 mei een stemcomputer waarop je kan oefenen. 

OPEN BOEK - open call Boekenmaand 2024

November = Boekenmaand en onze jongerenbib zoekt mensen tussen 15 en 25 jaar die een idee hebben voor een activiteit, een evenement of een project die maand in de kubus van Permeke. 

Je kan jouw idee insturen tot zondag 21 april. De pitch vindt plaats op 27 april. Als jouw idee gekozen wordt, dan krijg je begeleiding, budget en een groep enthousiaste jongeren om mee samen te werken om je idee te realiseren.  

Meer weten? Kijk op OPEN BOEK kubus

De Pianomarathon komt terug!

Terug van (even) weggeweest: de Pianomarathon op het De Coninckplein!

Op zondag 19 mei 2024 kan je niet alleen snuisteren tussen duizenden boeken en strips op het Strip- en Boekenplein, je kan er ook genieten van wondermooie pianomuziek. 

Wil je zelf je kunnen op de piano laten zien? Schrijf je dan in vóór 30 april via dit formulier.

Meer info op Permeke | Live pianomuziek op het De Coninckplein 

Deze zomer als jobstudent aan de slag in de bib? Dat kan.

De stad Antwerpen zoekt meer dan 650 enthousiaste jobstudenten voor de zomermaanden juli, augustus en september. Ook bibliotheek Permeke kan jouw werkplek worden.  

Je vindt alle vacatures met takenpakket, voorwaarden en praktische informatie op deze pagina: https://www.antwerpen.be/info/studentenjobs-zomer-2024

Solliciteren kan tot 29 februari 2024.

Antwerpse bibliotheken zoeken een IT-projectmanager

Heb jij interesse om mee te werken aan het dagelijks IT-beheer en de uitrol van innovatieve IT-projecten in de Antwerpse bibliotheken? Of ken je zo iemand? Solliciteer of zeg het voort!

Klik op Projectmanager IT-systemen voor bibliotheken voor meer informatie over de job, de sollicitatievoorwaarden en de selectieprocedure.

Solliciteren kan tot 21 februari 2024.

Proficiat, Lena Verlooy!

Lena Verlooy won met haar scriptie "Ik ben hem niet" de afstudeerprijs van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. De vrouwengroep van Onze Tuin, actief in de leestuin van Permeke, speelde een belangrijke rol in haar onderzoek.

De thesis onderzoekt vanuit een genderbenadering hoe een stad door het perspectief van vrouwen met een migratieachtergrond eruit kan zien. Onze steden worden namelijk vooral gemaakt voor en door mannen. Doorgaans is de publieke ruimte niet afgestemd op de noden en behoeften van vrouwen. En al zeker niet op vrouwen met een migratieachtergrond. Met als gevolg dat zij zich in de publieke ruimte niet welkom of onveilig voelen. Op basis van het onderzoek formuleert Lena aanbevelingen voor een genderinclusievere ruimtelijke planning. 

Haar scriptie vind je hier

Permeke langer open voor studenten en scholieren

Heb je tijdens de examenperiode nood aan een stille studieplek? Kom dan naar Permeke.

Zowel in de hoofdbib als in de jongerenbib in de kubus kan je een studieplek vinden.

Bovendien houden we tussen 4 en 18 december 2023 de jongerenbib in de kubus en de bovenverdieping van de hoofdbib langer open voor scholieren en studenten:

  • in de jongerenbib kan je elke dag van de week al vanaf 10 uur terecht
  • ook in de hoofdbib kan je van maandag t.e.m. donderdag tot 21 uur (i.p.v. 19 uur) studeren


Belangrijk: reserveer vooraf je studieplekje via https://bookaplace.be.

De Antwerpse bibliotheken en Arenberg verkopen cd's ten voordele van De Warmste Week!

Het afgelopen jaar verdwenen de cd-collecties uit de Antwerpse bibliotheken. Op 19 december 2023 kan je in Arenberg cd's uit die collecties kopen, aan 1 euro per cd. De volledige opbrengst van zowel de ticket- als de cd-verkoop schenken we aan De Warmste Week, die dit jaar in het teken staat van opgroeien zonder zorgen.

Een unieke kans om je cd-collectie uit te breiden voor een prikje en tegelijk een goed doel te steunen!

Praktisch

De inkom is 5 euro. Bestel je tickets online en reserveer zo je plekje in Arenberg. Je hebt de keuze uit vier tijdstippen (10u, 12u, 14u en 16u). Anderhalf uur lang kan je dan tussen de cd's snuisteren.  

Meer info op https://antwerpen.bibliotheek.be/cd-verkoop

Aangepaste openingsuren tijdens zomerperiode

Vanaf 17 juli t.e.m. 31 augustus hebben de hoofdbib en de jongerenbib van Permeke dezelfde (aangepaste) openingsuren:

maandag t.e.m. vrijdag: open van 10 tot 18 uur
zaterdag en zondag: open van 10 tot 16 uur

Vernieuwde scholenwerking vanaf september

De Antwerpse bibliotheken starten vanaf september met een vernieuwde scholenwerking.

Zo willen we dat leerlingen tijdens een klasbezoek aan de bibliotheek niet alleen de collectie leren kennen, maar ook meer en intenser leesplezier ervaren. Dat doen we door te praten over boeken, zelf verhalen te maken, gericht op zoek te gaan in de collectie en samen auteurs te ontdekken. 

Meer weten over ons aanbod voor scholen vanaf september? Klik op vernieuwde scholenwerking.

CD-collectie verdwijnt uit bib

De cd-collecties verdwijnen uit de Antwerpse bibliotheken.

In bibliotheek Permeke zal je vanaf half juni geen cd's meer kunnen vinden.

Een deel van de muziekcollectie wordt nog wel bewaard en zal je nog online kunnen reserveren en naar jouw bib laten overkomen.

Lees meer over de afbouw van de cd-collectie

Permeke langer open voor studenten en scholieren

Heb je tijdens de examenperiode nood aan een stille studieplek? Kom dan naar Permeke.

Zowel in de hoofdbib als in de jongerenbib in de kubus kan je een studieplek vinden.

Bovendien houden we tussen 30 mei en 22 juni 2023 de bovenverdieping van de hoofdbib en de jongerenbib in de kubus langer open voor scholieren en studenten. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kan je daar tot 22 uur terecht om te studeren.

Belangrijk: als je op de verdieping van de bib wil studeren, reserveer dan wel steeds vooraf een plekje via https://bookaplace.be.
Een studieplek in de kubus hoef je niet te reserveren.