Kleurrijk Stuivenberg - Mens in Wording

expo i.s.m. het Psychiatrisch Dagziekenhuis Stuivenberg, Pigmento en ErfgoedLab Antwerpen

De expo Mens in Wording is een kunstinstallatie die bestaat uit 3 "bomen", gecreëerd door deelnemers aan een dagprogramma in het Psychiatrisch Dagziekenhuis van ZNA Stuivenberg. Zij volgden een drietal workshops en werden in het proces begeleid door Hans Jackmaert van Pigmento en architect Willem Coenen. 

Sommige deelnemers aan het dagprogramma ervaren "psychische kwetsbaarheid" als een stempel. In plaats daarvan stelde een van hen voor om te spreken over "mensen in wording". Iedereen ervaart immers wel eens kwetsbare momenten. En iedereen zoekt naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat werd het uitgangspunt van de installatie Kleurrijk Stuivenberg – Mens in Wording.

Er zit kleur in het leven van iedereen: in je interieur, je kleding,... Hoe geven we kleur aan ons leven? Hoe zijn mensen steeds in wording? Wat maakt ons gelukkig en wat doet ons groeien? 

De installatie

De installatie bestaat uit drie "bomen". Die staan symbool voor groei, voor de wisseling van seizoenen. Ze zijn ook een plek om te kunnen rusten of om elkaar te ontmoeten en verhalen te vertellen.

De bomen groeiden in de ateliers van het Dagziekenhuis. Willem Coenen van Atelier Scheldeman ontwierp samen met de deelnemers de installatie. Ze gebruikten patronen uit Schotse tartans als vaste vorm om de structuren op te bouwen. Daarna maakten ze met lokaal geoogst hout alle bouwelementen in het atelier van het Dagziekenhuis. Hans Jackmaert betrok Laurence Decraene om doeken te bedrukken met natuurlijke kleurstoffen.

Sinds eind februari reist de installatie de wijk Stuivenberg rond. Ze groeit per locatie. Overal wordt gezocht naar een manier om in de luwte van de bomen te praten over gelukkig zijn.

 


Praktisch

prijzen
  • Gratis

bekijk ook eens

Mental Health Expo

Fototentoonstelling Young FENIX

vr 28 apr 2023 - 18.00 uur tot zo 21 mei 2023 - 16.00 uur

In mei staat Permeke in het teken van mentaal welzijn. De kubus wordt versierd met een fototentoonstelling binnen het thema, die feestelijk geopend wordt op vrijdag 28 april.

PhotoVoice en Schrijf je eigen herstelverhaal

Workshops

vr 12 mei 2023 - 13.00 uur

Maak via twee workshops kennis met de HerstelAcademie, een organisatie gericht op mentaal welzijn, ontmoeting en ervaringsdelen.