Des Duivels?

Muzikale boekvertelling met Maarten Schuermans en Les Blauw

"Waar gedanst wordt, daar worden de mannen bedwelmd en vinden de vrouwen hun ondergang." 

In de jaren 1930 waarschuwden vrome pastoors voor de tuchteloosheid van de Amerikaanse amusementscultuur omdat die een gevaar vormde voor de maatschappelijke orde en vooral voor de opgroeiende jeugd. Maar geen Bob Dylan, geen Stones, geen hiphop, geen Taylor Swift zonder Mississippi Fred McDowell, King Oliver of Dock Boggs. 

In de zomer van 2018 trok Maarten Schuermans samen met muzikanten Bjorn Eriksson en Alain Rylant naar het diepe zuiden van de VS. Op zoek naar de roots van wat we vandaag popmuziek noemen: blues, cajun, country, hillbilly, folk, jazz… Een bedevaart naar de katoenvelden waar de religieuze gospelmuziek ontstond, naar de kroegen en bordelen van het verderf. Van Atlanta en de Appalachen langs Nashville, Memphis en New Orleans tot Austin in Texas.

Dat resulteerde in een boek om te beluisteren. Lezen mag ook.

In deze voorstelling rakelt Maarten anekdotes op over de reis en vertelt verhalen over die rijke muzikale geschiedenis van het Diepe Zuiden, de plek waar jazz, blues en country ontstonden. Hij legt ook heel wat plaatjes op om de verhalen te illustreren. 

Aansluitend is er een concert van Les Blauw, een Antwerpse band die zijn inspiratie haalt bij de virtuoze Belgische jazzgitarist Django Reinhardt. Voor dit project liet Les Blauw zich een nieuw geluid aanmeten. Ze zochten de muzikale wereld van de jaren 20 op, met zijn classic blues en New Orleans jazz.

Les Blauw is:
Bjorn Eriksson (gitaren, zang)
Peter Pask (slaggitaar, banjo)
Jon Birdsong (cornet)
Tomas de Smet (contrabas)
Speciaal voor dit project heeft Eva Eriksson de band versterkt. Zij zorgt voor de nodige vrouwenstem, ukulele en accordeon.

 

Des Duivels? verscheen bij bij uitgeverij EPO.

 

Praktisch

prijzen
  • Voorverkoop: 6 euro
  • Kassa: 8 euro
  • Kansentarief: 2 euro
  • Korting met A-kaartbon: 2 euro

Extra

Breng mee:
Covid Safe Ticket/-certificaat en identiteitskaart (vanaf 12 jaar).

Mondmasker verplicht.