Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Grote Markt

Suske of Brabo?

Herken je het beeld van de affiche voor onze expo? Suske neemt hierop de plaats in van Salvius Brabo, de Romeinse veldheer die graag naam wou maken en het opnam tegen een reus die de Schelde teisterde. Hij versloeg de reus, hakte diens hand af en wierp hem in de Schelde. Op die plek werd de stad Antwerpen ("handwerpen") gesticht.

Loop je van de Grote Markt naar de Scheldekaaien, dan stuit je op het beeld van Minerva. In ‘De 7 Schaken’ is zij de geliefde van Brabo.

Het eiland Amoras

De Grote Markt vormt ook een belangrijk decor in ‘Op het eiland Amoras’, waar Wiske haar Suske ontmoet. Dat eiland ligt dan wel in de Stille Zuidzee, maar werd door Vandersteen gemodelleerd naar zijn geromantiseerde beeld van het middeleeuwse Antwerpen. Amoras werd gesticht door Sus Antigoon, die er strandde met zijn galjoen ‘De Antverpia’.

De rammelende rally

Op de Grote Markt wordt ook het startsein gegeven voor ‘De rammelende rally’, het allereerste promotionele album van Suske en Wiske dat speciaal werd gemaakt voor een bedrijf of organisatie. De Toeristische Federatie van de provincie Antwerpen had al in 1958 door dat Suske en Wiske echte Antwerpse ambassadeurs zijn. Zij gaven Vandersteen de opdracht om Suske en Wiske een avontuur te laten beleven doorheen de hele provincie.

‘De rammelende rally’ werd meerdere malen herdrukt, waarbij er in de loop der jaren heel wat aanpassingen werden doorgevoerd, en zo nemen Suske en Wiske ons mee door de geschiedenis van de provincie Antwerpen.

De evolutie van het album geeft weer hoe de tijden veranderen. In de eerste druk gaat Jerom nog krabben vangen in Lillo. In de editie uit 1973 was deze traditie blijkbaar al verdwenen en krijgt de lezer op een vervangend prentje het Poldermuseum te zien. De tekening van de bloembollenvelden in Zandvliet werd vervangen door de Zandvlietsluis, en de populatie van reigers in Berendrecht blijkt drastisch te zijn gedaald van 250 nesten in 1958 naar slechts 20 tot 30 in 1973. In de editie van 1998 zijn er daar weer een tiental bijgekomen. Niet alleen de natuur onderging veranderingen. We zien in de versie uit 1973 ook dat het oude stadhuis van Turnhout is vervangen door nieuwbouw en hoe de toren van de Sint-Laurentiuskerk inmiddels werd verwoest door een windhoos.

In de oorspronkelijke versie namen Lambik en Jerom nog niet de tijd om de Kalmthoutse heide te bezoeken. Ze konden in 1958 nog niet weten dat Kalmthout hun nieuwe thuis zou worden. Ondanks de tijdsdruk van de rally, nemen ze in de heruitgave uit 1998 wél even de tijd om er te genieten van de natuur.

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Grote Markt
  • Hoek Grote Markt / Braderijstraat
  • 2000 Antwerpen