Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Hoboken

Nello en Patrasche

Je staat oog in oog met Nello en Patrasche, de hoofdpersonages uit de Engelse roman ‘A Dog of Flanders’ uit 1872. Het boek van de Britse schrijfster Ouida was beroemd in Japan, maar nauwelijks bekend in Vlaanderen. Totdat Paul Geerts het verhaal rond de Hobokense jongen Nello en zijn hond Patrasche in 1984 verwerkte in het Suske en Wiske-album ‘Het dreigende dinges’ en Vandersteen een jaar later de eerste Nederlandstalige editie van het oorspronkelijke verhaal illustreerde. Dankzij Suske en Wiske en Vandersteen beschouwen we Nello en Patrasche inmiddels ook als Antwerpse iconen.

Kunstenaar Batist Vermeulen ('Tist') ontwierp een prachtig beeld van de jongen en zijn hond. Je kan het bewonderen op de Handschoenmarkt, voor de kathedraal.

De trots van Hoboken

Maar het zijn vooral de Hobokenaars die trots zijn op Nello en Patrasche. Naast deze beschilderde nutskast vind je in de Kapelstraat nummer 3 een bronzen standbeeld, gemaakt door Yvonne Bastiaans. Daarnaast vermoeden vele Hobokenaars dat Nello en Patrasche begraven zouden zijn op het vroegere kerkhof aan de Kioskplaats, dat is nu het park van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Loop ook eens langs bakkerij Kiosk op de Kioskplaats 85, daar kan je proeven van lekkere ‘Nello en Patrasche’-pralines.

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Schoonselhof
  • Kruispunt Krijgsbaan / Sint Bernardsesteenweg
  • 2660 Hoboken