Suske en Wiske - De Antwerpse avonturen

ROUTE | Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwetoren

De Antwerpse kathedraal verschijnt telkens weer aan de horizon als Suske en Wiske terugkeren van één van hun avonturen.

Antwerpenaren weten dat de kathedraal oorspronkelijk twee identieke torens moest krijgen, maar dat na de eerste toren het geld op was. Weinigen weten dat Suske en Wiske eigenhandig die tweede toren alsnog hebben gebouwd, al was dat dan wel op het eiland Amoras in het album ‘De stalen bloempot’ (1951).

Een magische wijzerplaat

In ‘De knikkende knoken’ (2009) is de Onze-Lieve-Vrouwetoren nog in aanbouw, maar in ‘De stuivende stad’ (2010) speelt de Antwerpse trots letterlijk een hoofdrol. In dit verhaal heeft de Zwarte Madam het snode plan om Antwerpen te vernietigen. Dankzij de tussenkomst van Suske en Wiske en de magische wijzerplaat van de kathedraal kan alles letterlijk worden teruggedraaid en redden ze hun thuisstad van de ondergang.

In ‘Het dreigende dinges’ (1984) nodigt Paul Geerts de lezer uit in de kathedraal. Dat verhaal is gebaseerd op de tragische kerstvertelling van Nello en Patrasche die eindigt met het overlijden van de arme jongen en zijn trouwe viervoeter na een laatste blik op Rubens’ meesterwerken in de kathedraal.

Kunstenaar Batist Vermeulen ('Tist') ontwierp een prachtig beeld van de jongen en zijn hond. Je kan het bewonderen op de Handschoenmarkt

in samenwerking met Standaard Uitgeverij


Praktisch

vlieg afbeelding
prijzen
  • Gratis
locatie
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  • Blauwmoezelstraat 1
  • 2000 Antwerpen